Medische acceptatie voor aanvullende zorgverzekering

Zorgverzekeraars in Nederland hebben een wettelijke zorgplicht: zij moeten hun verzekerden helpen om toegang te krijgen tot de zorg die ze nodig hebben. Daarbij hebben ze ook een acceptatieplicht: als iemand een zorgverzekering aanvraagt mogen ze die persoon niet weigeren. Die wettelijke plichten voor verzekeraars gelden alleen voor de basisverzekering.

Met de inhoud en uitvoering van aanvullende verzekeringen bemoeit de overheid zich niet. Sommige verzekeraars (het worden er steeds minder) hanteren een medische acceptatie. Ze willen dan eerst weten hoe gezond u bent voordat ze uw aanvraag voor een aanvullende verzekering accepteren.

Het UnitedConsumers ZorgCollectief hanteert overigens geen medische acceptatie voor de zorgverzekering.

Waarom een medische acceptatie voor de zorgverzekering?

Verzekeren is een vak van gemiddeldes en risico inschatting. Een groep verzekerden loopt gemiddeld een bepaalde kans om bijvoorbeeld een been te breken. Een verzekeraar kan op zo’n manier uitrekenen wat een verzekering moet kosten. Om die kosten laag te houden proberen verzekeraars de gemiddelde kans binnen een groep verzekerden zo laag mogelijk te houden. Stelt u zich voor dat u een verzekeringscollectief van 5000 voetballers moet verzekeren tegen gebroken benen…

Bij de medische acceptatie gaat een verzekeraar na welke risico’s hij loopt met u als verzekerde. Hoe dat gebeurt, verschilt per verzekeraar.

Vaak medische acceptatie voor tandartsverzekeringen

Steeds minder zorgverzekeraars houden zich bezig met medische acceptatie voor aanvullende pakketten. Bij tandartsverzekeringen ligt dat anders. Veel verzekeraars hanteren hiervoor een medische acceptatie. Die neemt verschillende vormen aan. Zo kunt u gevraagd worden een vragenlijst in te vullen, of vraagt de verzekeraar een verklaring van uw tandarts.

Wilt u overstappen van zorgverzekering en bent u bezig zorgverzekeringen te vergelijken, dan vindt u bij vergelijkingssites vaak een indicatie of er sprake is van een medische acceptatie of niet.

Binnen het UnitedConsumers ZorgCollectief geldt alleen voor de meest uitgebreide tandverzekering VGZ Tand Best een medische acceptatie. 

Lees ook

Huisarts en ziekenhuis
Medische hulp in het buitenland
Overzicht tarieven veelvoorkomende ziekenhuisbehandelingen

> Alles over zorgverzekeringen