Psychologische hulp in de zorgverzekering

Psychologische hulp wordt vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Maar hoe zit het precies? En wat moet u doen als u vindt dat het basispakket niet voldoende zorg dekt?

Psychologie in de basis zorgverzekering

Het basispakket vergoedt psychologische zorg. Bij lichte psychische klachten kunt u terecht bij uw huisarts en GGZ-praktijkondersteuner. Heeft u meer zorg nodig, dan krijgt u een verwijzing van de huisarts voor een vervolgbehandeling door een psycholoog. Alle behandelingen worden geheel vergoed vanuit de basisverzekering. U betaalt wel eigen risico.

Vanaf 2015 wordt psychologische zorg vanuit de basisverzekering vergoed. Tenminste, als hiervoor aanleiding is. De huisarts of behandelend psycholoog bepaalt hoeveel behandelingen noodzakelijk zijn. Deze behandelingen worden vervolgens volledig vergoed vanuit de basisverzekering.

Jeugdwet

Vanaf 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor het organiseren van psychologische zorg voor kinderen en jongeren tot 18 jaar. Kinder- en jeugdpsychiatrie verdwijnen daardoor uit het basispakket. Lees meer over de nieuwe jeugdwet
 

Psychologie in de aanvullende verzekering

Aanvullende zorgverzekeringen zijn er in allerlei vormen en maten. Met zo’n aanvullend pakket kunt u een zorgverzekering samenstellen die u perfect past. Het is dan wel belangrijk dat u goed kijkt naar de exacte inhoud van zo’n pakket en de voorwaarden die aan de vergoedingen verbonden zijn. Als dit niet goed bij u past betaalt u misschien voor zorg die u niet nodig heeft.

Sommige verzekeraars bieden u vanuit de aanvullende zorgverzekeringen vergoedingen voor specifieke psychologische zorg:

  • Traumazorg
  • Runningtherapie
  • Seksuologische zorg
  • Aanpassingsstoornissen
  • Psychosociale problemen
  • Mindfulness bij burn-outklachten
  • Hulp bij werk en relatie problemen