Tandarts in de zorgverzekering

Wie bij iedere controle steevast de pineut is vindt het misschien fijn om goed verzekerd te zijn tegen tandartskosten. Als iedere brug en kroon uit eigen portemonnee komt, lopen de kosten voor sommige mensen aardig op. Wie zich hierin herkent zal een goede aanvullende tandartsverzekering belangrijk vinden. Lees meer over de zorgverzekering van 2019.

Tandarts in de basis zorgverzekering

Vanuit het basispakket van de zorgverzekering worden er geen tandartskosten vergoed voor volwassen. Dit is wel het geval voor kinderen onder de 18 jaar. Ziet u het verband? Wie op jonge leeftijd een goed onderhouden gebit heeft, loopt later in het leven minder kans op gebitsproblemen.

Tot 18 jaar worden alle (half)jaarlijkse controles en alle daaruit vloeiende behandelingen als gaatjes, wortelkanaalbehandelingen, röntgenfoto’s en verdovingen vergoed. Voor een beugel gelden andere regels. Voor een vergoeding voor orthodontie heeft één van de ouders een aanvullende tandartsverzekering nodig, waarin een vergoeding voor orthodontie is opgenomen.

Tandarts in de aanvullende verzekering

Aanvullende tandartsverzekeringen kunt u bij de meeste zorgverzekeraars los afsluiten. De modules zijn vaak eenvoudig. Ze vergoeden bijvoorbeeld een maximumbedrag per jaar, voor 80% van iedere behandeling. Stel dat u voor een bezoek in de stoel € 100,- moet afrekenen, dan betaalt u € 20,- zelf. De rest vergoedt de aanvullende verzekering. Het komt ook voor dat bepaalde behandelingen 100% worden vergoed, maar complexe handelingen slechts gedeeltelijk of helemaal niet.

In aanvullende Alles-in-1 pakketten (samengestelde aanvullende verzekeringen) zijn regelmatig vergoedingen voor de tandarts standaard opgenomen. Houd er rekening mee dat de premie voor tandverzekeringen meestal vrij hoog is. Reken eerst eens uit of het verzekerde bedrag past bij uw situatie. Als u zelden een gaatje heeft, bent u vaak goedkoper uit door zelf voor de controles te betalen.

Zorgverzekering vergelijken

Vindt u een goede tandverzekering belangrijk? Enkele tips om het vergelijken van zorgverzekeringen makkelijker te maken:

  • Bij veel verzekeraars kunt u een tandverzekering ook los afsluiten. U kunt dus naar een andere aanbieder voor uw aanvullende verzekering als dat voordeliger uitvalt.
  • Kinderen zijn meestal automatisch zo goed verzekerd als hun best verzekerde ouder. Een goede tandverzekering is bijvoorbeeld verstandig als er een beugel aan zit te komen.
  • Verzeker nooit teveel! U kunt aan uw tandarts vragen hoeveel kosten hij voor u inschat komend jaar.

Ook in de aanvullende zorgverzekering

Anticonceptie
Fysiotherapie
Geneesmiddelen
Psychologische hulp
Huisarts en ziekenhuis
Brillen en contactlenzen
Alternatieve geneeswijzen
Zwangerschap en bevalling
Medische hulp in het buitenland

> Alles over zorgverzekeringen