Naturapolis

Er worden in Nederland twee verschillende vormen van de basis zorgverzekering aangeboden. De naturapolis en de restitutiepolis. Ook een combinatie van deze twee (combinatiepolis) bestaat.

Bij een naturapolis vergoedt uw zorgverzekeraar alle zorg die u afneemt van zorgaanbieders met wie de verzekeraar een contract heeft. In al deze gevallen ziet u nooit de rekening: deze gaat rechtstreeks naar uw verzekeraar die voor u afrekent. Welke polis en zorgverzekering u ook kiest, bij UnitedConsumers krijgt u altijd een goedkope zorgverzekering.

Naturapolis: recht op zorg die u nodig heeft

In de Zorgverzekeringswet (Zvw) staat dat iedere verzekerde recht heeft op de zorg die hij of zij nodig heeft, en dat een zorgverzekeraar verplicht is de verzekerde daarvan te voorzien. In de Zvw staat verder dat een verzekerde ofwel zorg moet krijgen, ofwel een vergoeding voor die zorg. Het verschil tussen die twee is ook meteen het verschil tussen de naturapolis en de restitutiepolis.

Naturapolis of restitutiepolis?
In de naturapolis krijgt u eigenlijk zorg die de verzekeraar al voor u heeft ingekocht. Verzekeraars en zorgaanbieders hebben afspraken met elkaar gemaakt over kwaliteit en prijs van de zorg. Door groot in te kopen kan de prijs omlaag. Daardoor is de premie voor de naturapolis meestal lager. U heeft wel minder keuze in zorgaanbieders: u krijgt alleen de zorg van gecontracteerde zorgaanbieders (volledig) vergoed.

Bij een restitutiepolis bent u volledig vrij in uw keuze voor een zorgaanbieder. U krijgt zorg van elke zorgaanbieder volledig vergoed. Omdat zorgverzekeraars vaak meer moeten betalen voor deze zorg, is de restitutiepolis duurder. Ook kan het zijn dat u de kosten voor een behandelingen zelf moet voorschieten.

Let bij vergelijken van zorgverzekeringen op:

  • Heeft de zorgverzekeraar contracten met zorgaanbieders waar u naartoe wil als het nodig is? Bijvoorbeeld het dichtstbijzijnde ziekenhuis.
  • Heeft de zorgverzekeraar in het algemeen een ‘hoge dekkingsgraad’ met zijn contracten? Is er bij u in de regio veel zorg gecontracteerd?
  • Hoeveel wordt er vergoed als u naar een niet-gecontracteerde zorgaanbieder gaat?

Zorgverzekeringen vergelijken

Lees ook

Alles over zorgverzekeringen
Ziektekostenverzekering: Toen en nu