Een second opinion aanvragen: hoe werkt dat precies?

Een second opinion is een oordeel van een andere arts dan de arts die u behandelt. Een second opinion kunt u aanvragen als u het niet eens bent met het oordeel of de diagnose die u gekregen heeft. U kunt een second opinion aanvragen in Nederland maar ook in het buitenland. U verdient meer.

Wanneer kan een second opinion plaatsvinden?
Als u twijfelt aan de diagnose kan een second opinion uitkomst bieden. Dit betekent dat een tweede arts of zorgverlener de diagnose of behandeling opnieuw gaat beoordelen. Een second opinion kan voor of na een behandeling plaatsvinden. Het kan namelijk zijn dat u vooraf twijfels heeft over de behandeling die is voorgesteld. Maar het kan ook achteraf, omdat u niet tevreden bent over het resultaat.

Als patiënt heeft u altijd recht op een second opinion, een zorgverlener dient dit altijd te erkennen.

Hoe gaat een second opinion in zijn werk?

  • U bespreekt met uw arts of zorgverlener dat u een second opinion wilt aanvragen. U heeft hiervoor een verwijzing nodig.
  • U vraagt online advies aan een zorgadviseur van uw zorgverzekering. U krijgt dan uitgelegd hoe u een second opinion kunt regelen en waar u het beste terecht kunt. U kunt dit ook met uw huidige behandelaar bepalen.
  • U maakt een afspraak voor de second opinion.
  • Met het nieuwe advies gaat u terug naar uw huidige behandelaar. U bespreekt samen het advies. Vervolgens bepaalt uw huidige behandelaar of hij of zij het advies overneemt.

Vergoeding second opinion
Indien de second opinion wordt uitgevoerd bij een ziekenhuis waar uw zorgverzekeraar een contract mee heeft, krijgt u de second opinion vergoed. Deze vergoeding komt uit de basisverzekering, dit betekent dat u eigen risico moet betalen. Als u naar een ziekenhuis gaat waar uw zorgverzekeraar geen contract mee heeft, moet u er rekening mee houden dat u een deel van de kosten zelf moet betalen.

Zorgverzekering met keuzevrijheid

Via de zorgverzekering van UnitedConsumers bent u verzekerd van een grote keuzevrijheid voor uw zorg. VGZ en Bewuzt hebben jarenlange ervaring en sluiten ieder jaar contracten met vele zorgaanbieders en ziekenhuizen in heel Nederland. Aangezien UnitedConsumers al sinds 2006 de VGZ zorgverzekering aanbiedt, kunnen wij u ook inhoudelijk helpen met de meeste vragen. Zo krijgt u goede zorg, zonder teveel te betalen. U verdient meer.