11 tips voor een zorgeloze zomervakantie

Een vakantie zonder zorgen, dat is ieders uitgangspunt toch? Zo min mogelijk regelen en zo goed voorbereid als maar kan op reis. Het is erg belangrijk om aan je zorgverzekering te denken voor je vertrekt. Om je te helpen hebben wij een aantal tips op een rijtje gezet om het maximale te halen uit je zorgverzekering van BewuztGoed voor elkaar.

1. Neem de Europese zorgpas (EHIC) mee

Aan de achterkant van je zorgpas vind je de Europese Gezondheidskaart (EHIC). Hiermee ben je in de meeste Europese landen verzekerd van medisch noodzakelijke hulp. Alle informatie die een zorgaanbieder in het buitenland nodig heeft, staat op deze pas. 

2. Download de Bewuzt Zorg app

Wist je dat je zorgpas ook digitaal beschikbaar is in de Bewuzt Zorg app? Zo heb je je zorgpas en EHIC (Europese Gezondheidskaart) eenvoudig bij de hand. Als je zorg nodig hebt, kun je de app gebruiken om je zorgpas eenvoudig laten zien. Ook kun je de zorgkosten die je tijdens je vakantie maakt snel en eenvoudig declareren.

3. Ga na of je een verzekeringsverklaring nodig hebt

Ga je naar Cuba, Rusland, Venezuela, Wit-Rusland of Zuid-Afrika? Dan heb je een Engelstalige verzekeringsverklaring (buitenlandverklaring) nodig. Hiermee kun je aantonen dat je tijdens je verblijf verzekerd bent voor medische zorg. Je kunt een Engelstalige verzekeringsverklaring opvragen bij de klantenservice van Bewuzt.

4. Ga na hoe het zit met de vergoeding van zorg in het buitenland

Spoedeisende zorg in het buitenland wordt door Bewuzt vergoed. Wanneer je bent verzekerd met Bewuzt Basis krijg je de kosten terug o.b.v. de prijs van de behandeling in Nederland. Als de behandeling in het buitenland duurder is, komt het verschil voor eigen rekening. Wanneer je ook een aanvullende optie hebt, worden de kosten volledig vergoed. Met Bewuzt Buitenland Goed heb je Europa dekking. Met Bewuzt Buitenland Beter is je dekking wereldwijd.   

Pakket

Uw vergoeding

Basisverzekering Bewuzt

Vergoeding van spoedeisende zorg in het buitenland tot de Nederlandse tarieven.

Buitenland Goed

 • Europadekking (EUR/EER en verdragslanden).
 • Volledige vergoeding voor spoedeisende zorg tijdens een vakantie of tijdelijk verblijf in de EU/EER of een verdragsland. Je betaalt wel gewoon het eigen risico.
 • Repatriëring.

Buitenland Beter

 • Werelddekking.
 • Volledige vergoeding voor spoedeisende zorg tijdens een vakantie of tijdelijk verblijf in het buitenland. Je betaalt wel gewoon het eigen risico.
 • Repatriëring.

Wanneer is er sprake van spoedeisende zorg?

Onverwachte medische zorg die niet kan wachten tot je thuis bent is spoedeisende zorg. Als je al langer weet dat je een behandeling moet ondergaan of als het gaat om zorg die kan wachten tot je weer terug in Nederland bent, is er sprake van niet-spoedeisende zorg. 

5. Sla het nummer van de Bewuzt Alarmcentrale op

Ben je in het buitenland en moet je naar het ziekenhuis? Bel dan eerst de Bewuzt Alarmcentrale: +31 40 297 58 90 (altijd bereikbaar). Een Nederlands sprekende hulpverlener helpt je verder. Zo weet je:
 • Wat je moet doen
 • Waar je terecht kunt
 • Welke kosten er worden vergoed

zorgverzekering-bewuzt-buitenland

6. Ga na of je vaccinaties nodig hebt

Ben je van plan op reis te gaan naar een tropische bestelling? Grote kans dat je dan vaccinaties nodig hebt. Ook een aantal bestemmingen die wat dichterbij huis zijn vereisen soms vaccinaties. Op de website van de GGD vind je of je voor je vakantiebestemming vaccinaties nodig hebt. In de aanvullende opties van Bewuzt zit geen vergoeding voor reisvaccinaties.

7. Nota’s uit het buitenland kun je declareren

Heb je een nota van zorg in het buitenland zelf betaald, terwijl je recht had op vergoeding? Vergeet deze dan niet te declareren. Let er wel op dat de nota in het Nederlands, Duits, Engels, Frans of Spaans geschreven moet zijn. Meer info over buitenlandse nota’s declareren, lees je hier

8. Medicijnen mee op reis? Ga na of je een verklaring nodig hebt

Als je medicijnen gebruikt, wil je deze natuurlijk meenemen op reis. De meeste medicijnen kun je gelukkig gewoon meenemen. Uitzonderingen zijn medicijnen die onder de Opiumwet vallen, zoals slaap- en kalmeringsmiddelen, sterke pijnstiller en ADHD-medicatie. Voor deze medicijnen heb je een officiële verklaring nodig. Op de website van het ministerie van VWS lees je welke verklaring je nodig hebt. 

9. Ga na of je toestemming moet vragen voor zorg in het buitenland

Ga je naar het buitenland voor een behandeling bij een zorgverlener die geen contract heeft met Bewuzt? En blijf je hierbij één of meer nachten in een ziekenhuis of andere zorginstelling? Dan heb je vooraf toestemming van Bewuzt nodig. Heb je geen toestemming, dan kan het zijn dat je geen vergoeding krijgt. Je hebt toestemming van Bewuzt nodig voor:

 • Plastische chirurgie
 • Maagverkleining
 • Hulpmiddelen

Het kan tot 10 werkdagen duren voordat dit geregeld is, dus vraag de toestemming op tijd aan. Dat kan hier.

10. Voorkom een dubbele verzekering

Een aanvullende verzekering vergoedt kosten voor spoedeisende zorg in het buitenland. Het is dan vaak niet nodig om via je reisverzekering voor medische kosten verzekerd te zijn. Ook repatriëring (terugkeer naar Nederland) wordt vanuit de aanvullende verzekering vergoed.  

11. Voorkom dat je ziek wordt op vakantie 

Sommige ziekten kunnen met vaccinaties voorkomen worden. Om andere ziekten zoals malaria voor te zijn heb je preventieve medicijnen nodig. Op de website van de GGD vind je of je voor je vakantiebestemming preventieve medicijnen nodig hebt.