Hoe werkt eigen risico?

U betaalt eigen risico voor het eerste deel van de ziektekosten die u ieder jaar maakt. Het eigen risico bestaat uit een verplicht en eventueel een aanvullend gedeelte. Het verplichte eigen risico is voor iedereen gelijk en wordt vastgesteld door de overheid. Het eigen risico geldt alleen op zorg uit de basisverzekering. Voor sommige zorg geldt helemaal geen eigen risico.

Hoe betaal ik het eigen risico?

Uw eigen risico wordt automatisch verrekend. U hoeft dus niet zelf bij te houden hoeveel eigen risico u al heeft betaald en wanneer de rekening volledig naar VGZ gaat.

Als u zorgkosten maakt en de nota rechtstreeks naar VGZ gaat, zoals bij zorg in het ziekenhuis, dan ontvangt u van VGZ een factuur voor het deel eigen risico. Krijgt u zelf een nota van een zorgverlener? Dan declareert u de rekening bij VGZ en wordt het eigen risico op uw vergoeding in mindering gebracht.

Hoe wordt het eigen risico berekend?

Heeft u zorg nodig waar u ook een eigen bijdrage aan moet betalen? Dan betaalt u eerst de eigen bijdrage en over de rest van het bedrag eigen risico. Als u zowel een verplicht als een vrijwillig eigen risico heeft, worden de zorgkosten formeel gezien eerst betaald uit uw verplicht eigen risico en daarna van het vrijwillig eigen risico. (In de praktijk verschijnen deze bedragen natuurlijk gelijktijdig op een factuur.)

Heeft u een goedkope zorgverzekering bij ons ZorgCollectief en overweegt u uw eigen risico te verhogen of te verlagen? Onze klantenservice adviseert u graag! Bekijk ook de veelgestelde vragen over zorgverzekeringen.

Andere veelgestelde vragen over het eigen risico

Meer informatie over de zorgverzekering

AWBZ
Zorgtoeslag
Restitutiepolis
Eigen bijdrage
Eigen risico 2016
Zorgverzekeraar VGZ
Kind & zorgverzekering
Bestaande verzekerden