Geen zorgverzekering, wat nu?

Iedereen die Nederland woont en ouder dan 18 jaar is, heeft de wettelijke verplichting om een basiszorgverzekering af te sluiten. De basiszorgverzekering vangt de kosten op van o.a. huisartsbezoek, urgente ziekenhuisopname en geneesmiddelen. Omgekeerd zijn de zorgverzekeraars verplicht om iedereen te accepteren die zich aanmeldt.

Op deze pagina schetsen wij situaties waarin het voor kan komen dat u geen zorgverzekering heeft. U leest hoe de overheid controleert op onverzekerde personen, hoe zij handelt wanneer dit ontdekt wordt en wat u kan doen als u met betalingsproblemen te maken heeft.

Geen zorgverzekering

Uw zorgverzekering wordt ieder jaar automatisch verlengd, tenzij u zelf opzegt in december. U raakt dus niet zomaar onverzekerd. Toch zijn er omstandigheden waardoor u zonder zorgverzekering kunt zitten:

  • U bent onlangs 18 jaar geworden. 
  • U komt uit actieve militaire dienst. 
  • U was voorheen gemoedsbezaarde. 
  • U bent voor langere tijd in het buitenland geweest. 
  • U heeft nooit eerder een Nederlandse zorgverzekering afgesloten. 
  • U heeft zelf uw zorgverzekering beëindigd, maar geen nieuwe afgesloten. 
  • De verzekeraar beëindigt de verzekering omdat er sprake is van wanbetaling. 

Hoewel overstappen van zorgverzekering uitsluitend kan in december, is het dus mogelijk dat u tussentijds beëindigt of helemaal nooit een zorgverekering hebt afgesloten. Is één van de bovenstaande situaties op u van toepassing en wilt u een UnitedConsumers-zorgverzekering afsluiten? Neem dan contact op met onze klantenservice.

Geen zorgverzekering: de gevolgen

Heeft u medische zorg nodig terwijl u geen zorgverzekering heeft, dan dient u de kosten van de behandeling(en) zelf te betalen. Maar vaak komt het niet eens zover, omdat overheid actief zoekt naar mensen zonder zorgverzekering.

Wie zonder zorgverzekering zit, krijgt binnen drie maanden een brief van het CAK met het verzoek om u binnen 3 maanden bij een zorgverzekeraar aan te melden. Zo niet, dan volgt er een boete. Na twee boetes regelt het CAK een basiszorgverzekering voor u. De boetes en de hoge premiebedragen worden automatisch ingehouden op het loon of de uitkering.

Geen zorgverzekering? Geen vergoedingen

De zorgverzekering gaat niet met terugwerkende kracht in. Als u ziektekosten maakte in de tijd dat u onverzekerd was, betaalt u dit uit eigen zak. Daartegenover staat dat een arts of andere zorgverlener u nooit zal weigeren als u dringend zorg nodig heeft, ook niet als u onverzekerd bent.

Betalingsproblemen zorgverzekering

Eén van de meest voorkomende oorzaken waardoor mensen zonder zorgverzekering komen te zitten, is het feit dat ze betalingsproblemen hebben. De maandelijkse premie is stevig en komt niet altijd gelegen. Op zulke momenten is het gelukkig mogelijk om een betalingsregeling te treffen met de zorgverzekeraar.

Bent u via UnitedConsumers verzekerd en kunt u tijdelijk de premie niet betalen? Maakt u zich geen zorgen; het komt vaker voor dan u denkt. Wel is het belangrijk dat u meteen actie onderneemt. Neem contact met ons op en we zoeken samen naar een passende oplossing.