Onverzekerd voor basisverzekering op 1 februari, wat nu?

Wie in Nederland woont of werkt is wettelijk verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Zorgverzekeraars zijn wettelijk verplicht om iedereen die in Nederland woont of werkt als verzekerde te accepteren. Onverzekerd zijn is niet bepaald voordelig: de boetes zijn hoog en worden rechtstreeks op het loon of uitkering van de onverzekerde ingehouden.

Hoe raakt iemand onverzekerd?

Uw zorgverzekering wordt ieder jaar automatisch verlengd, tenzij u zelf opzegt in december. U raakt dus niet zomaar onverzekerd. Andere situaties waarin iemand onverzekerd kan zijn:

Hoewel overstappen van zorgverzekering uitsluitend in december mogelijk is, vormen deze situaties een uitzondering op de regel. Is bovenstaande op uw situatie van toepassing en wilt u een UnitedConsumers zorgverzekering afsluiten? Neem dan contact op met onze klantenservice.

Boete en een verplichte zorgverzekering

Het Zorginstituut Nederland voert in Nederland de Regeling Onverzekerden uit. Zij zoeken actief naar mensen zonder zorgverzekering.

Als u onverzekerd bent krijgt u binnen drie maanden een brief van het Zorginstituut thuis. Daarin wordt u verzocht om direct een zorgverzekering af te sluiten. Bent u drie maanden later nog steeds onverzekerd, dan volgt een tweede brief met een boete (ruim drie maanden premie). Weer drie maanden later volgt een tweede boete en sluit het Zorginstituut een zorgverzekering voor u af. Deze basisverzekering is ca. 130% van de gemiddelde maandpremie. Aan deze zorgverzekering zit u voor 12 maanden vast.

De boetes en de hoge premiebedragen worden automatisch ingehouden op het loon of de uitkering.

Geen zorgverzekering? Geen vergoedingen.

De zorgverzekering gaat niet met terugwerkende kracht in. Als u ziektekosten maakte in de tijd dat u onverzekerd was, betaalt u dit uit eigen zak. Daartegenover staat dat een arts of andere zorgverlener u nooit zal weigeren als u dringend zorg nodig heeft, ook niet als u onverzekerd bent. Lees ook de veelgestelde vragen.

Bekijk ook: 

Bijzondere situaties in de zorg

Andere veelgestelde vragen over de zorgverzekering