12 tips voor een hoog cijfer op je eindexamen

Voor middelbare scholieren is het een van de spannendste en belangrijkste periodes in hun leven: het eindexamen. Gezonde spanning voelen tijdens de eindexamenperiode is meer dan normaal. Het helpt je alert te zijn en beter te presteren. Maar wist je dat een op de tien leerlingen flinke examenstress ervaart? Hopelijk kunnen we er samen voor zorgen je examenstress niet ongezond wordt en je geen beroep hoeft te doen op je zorgverzekering.

tips eindexamen

Een belangrijk advies voor de eindexamens is eigenlijk heel logisch: een goede voorbereiding is het halve werk. Maar waar begin je precies? Wij geven je graag een aantal tips, die je stimuleren om beter te presteren en je helpen met de voorbereiding op je eindexamens. Wat uiteindelijk leidt tot minder stress en het behalen van hogere cijfers. De tips zijn onderverdeeld in drie categorieën:

Voeding

1. Water

Genoeg water drinken zorgt ervoor dat je brein beter functioneert. Zorg dat je genoeg drinkt tijdens het eindexamen, want juist dan zijn goed werkende hersenen van belang. Blijf ook tijdens het leren genoeg drinken, zo blijf je een stuk frisser. Als je moe bent en nog moet blokken ‘s avonds, kan een kopje koffie je helpen om wakker te blijven. Maar neem niet meer dan een paar kopjes per dag, anders kun je last krijgen van je maag of van trillende handen.

2. Ontbijt

Veel jongeren slaan het ontbijt over. Maar je hersenen hebben 's ochtends direct brandstof nodig, in de vorm van glucose. Zonder ontbijt is je concentratie een stuk minder goed. Juist tijdens de examenperiode is goed ontbijten aan te raden. Kies voor een ontbijt met langzame koolhydraten, zoals bruin brood, yoghurt met muesli of havermout. Hierdoor zit je langer vol.

3. Gezonde snack

Gezonde voeding kan helpen om betere resultaten te behalen. Vermijd de inname van snelle suikers als snoep of koek. Ook het drinken van energiedrankjes is af te raden, omdat je hier juist een dip van krijgt. Wil je tijdens het examen of leren toch wat eten? Kies dan liever voor langzame koolhydraten in de vorm van een banaan, rijstwafel, mueslireep of noten. Met gezonde snack verhoog je bovendien je immuunsysteem, wat weer goed is voor je gezondheid.


4. Banaan

De banaan is het meest populaire stuk fruit. En dat is niet gek ook, want het eten van een banaan doet wonderen. Een banaan verlaagt je bloeddruk en verhoogt je alertheid, concentratie en motivatie. Daarnaast krijg je van het eten van een banaan extra energie, een vol gevoel en zit er een stofje in dat je kalmeert. Eet dus een banaan voor of tijdens een examen.

5. Niet diëten

Wil je nog een paar kilo kwijt voor de zomer, wacht dan met diëten tot na je laatste examen. Het is namelijk bewezen dat mensen die een dieet volgen, slechter scoren op intelligentietesten en testen waarbij het reactievermogen wordt gemeten. Evenwichtig eten heeft bovendien een positief effect op het mentale prestatievermogen, wat belangrijk is tijdens de examenperiode.

Ontspanning

6. Slapen

Wist je dat slapen een belangrijke factor is tijdens het leren? Voldoende slaap helpt je om dingen beter te onthouden. Zonder slaap kun je nog zo lang en intensief leren, maar je zult er weinig van onthouden. Probeer dus voldoende slaap te krijgen in plaats van de hele nacht door te trekken voor een examen. Ook een power nap van twintig minuten kan effectief zijn, omdat deze slaapperiode net lang genoeg is om van de voordelen te genieten.


7. Bewegen

Sporten zorgt dat er meer bloed en zuurstof naar je hersenen stroomt. Bovendien maakt je lichaam verschillende hormonen aan waaronder endorfines, wat ervoor zorgt dat stress afneemt en je je lekkerder in je vel voelt zitten. Dit heeft een positief effect op het leren en presteren. Dit betekent niet dat je jezelf helemaal moet uitputten in de sportschool. Een wandeling van twintig minuten in de buitenlucht doet al wonderen. Je brein zal hierdoor veel beter functioneren.

8. Denkspelletjes

Na een dag zit je er misschien niet op te wachten, maar wist je dat denkspelletjes uitermate geschikt zijn om te spelen tijdens de examenperiode? Denkspelletjes helpen om de hersencellen te stimuleren, de neuronen te verjongen, het geheugen te verbeteren en stress te reduceren. Neem even pauze van het studeren en los een sudoku puzzel op of speel een kaartspelletje. Je hersenen blijven actief, maar worden even op een andere manier gebruikt. Uiteraard kun je ook een kiezen om een hoofdstuk te lezen in een spannend boek. 

Sudoku (iOS, Android)                             Patience (iOS, Android)
sudoku                                                 Patience  


Mentale voorbereiding

9. Afleiding vermijden

Zorg voor een omgeving waarin je rustig kan leren en je niet snel afgeleid wordt. Leg je smartphone weg en laat je laptop zo veel mogelijk uit. Zo kom je minder snel in de verleiding om even te WhatsAppen of om op Facebook of YouTube te kijken. Zorg voor een opgeruimd bureau, dit zorgt voor rust in je hoofd waardoor je je beter kunt focussen. Is er een stilteruimte op school of in de bibliotheek? Grote kans dat je je daar optimaal kunt concentreren. Hier wordt je ook niet afgeleid door je ouders of broers/zussen.

10. Pauzes

Wanneer je veel studiewerk moet verrichten, is het niet verstandig om alles in één keer te willen leren. Door steeds korte pauzes te nemen, zul je de stof beter opnemen. Wanneer je alles in één marathonsessie propt, krijgt je geheugen niet optimaal de kans om alle stof op te nemen. Waardoor je de geleerde stof snel weer vergeet. Je kunt waarschijnlijk de snel geleerde informatie feitelijk wel opdreunen, maar de stof niet goed toepassen. En juist dat laatste is belangrijk tijdens eindexamens.

11. Plannen en prioriteiten stellen

Plannen en leren gaan hand in hand samen. Sla voor je examens de boeken eens open en bekijk hoeveel pagina’s je moet leren. Maak een dagplanning en verdeel de leerstof blokjes. Zo voorkom je dat je alles in één keer moet leren. Streep iedere dag op je to-do lijst af wat je hebt geleerd, dit geeft je een goed en voldaan gevoel. Wist je trouwens dat het aan te raden is om te beginnen met de vakken die voor jou het moeilijkste zijn? Je hebt net wat langer de tijd hiervoor en bovendien heb je dan nog de meeste energie.


12. Leer van je fouten

Tijdens de eindexamenperiode draait het volledig om het zo goed maken van de examens en zo hoog mogelijke cijfers behalen. Maar wees alsjeblieft niet té streng voor jezelf. Fouten maken is nu eenmaal menselijk en zelfs onvermijdelijk. Mocht je toch een onvoldoende halen, dan is het belangrijkste om te leren van je fouten. Ga langs bij een docent en vraag extra hulp. Wedden dat je het de volgende keer wel haalt.