Hoe uw kinderen groenten gaan eten

Kinderen en groenten – ze zijn niet altijd de beste vrienden. Toch willen we onze kinderen leren gezond te eten, en daar horen groenten bij. Maar hoe krijgt u uw kind zo ver, dat hij zonder morren zijn bord leeg eet? Hopelijk helpen deze tips:

Ten eerste: door zelf het goede voorbeeld te geven. Kinderen leren door observeren. Als ouder heeft u een belangrijke rol, u bent een groot voorbeeld voor uw kinderen. Laat zien dat u met smaak eet.

Ten tweede: door het spelenderwijs aan te pakken. Maak een gezichtje op het bord met schijfjes komkommer als ogen, een cherrytomaatje als neus en een reepje paprika als mond. Of maak gras van doperwtjes en plant daar een paar broccoliboompjes in. Of vertel welke dieren van welke groenten houden, en waar groenten goed voor zijn (worteltjes zijn goed voor de ogen. Konijntjes houden ook van worteltjes).

kinderen groenten

Ten derde: door te blijven proberen en door te variëren. Geef kleine porties en leer uw kinderen dat ze iets een paar keer moeten proberen, voordat ze weten of ze het lekker vinden of niet. Let wel: proberen betekent niet per se dat ze het moeten doorslikken. Varieer met bereidingen: gegrilde courgette smaakt bijvoorbeeld heel anders dan gebakken. Bloemkool op zich is misschien niet zo lekker, maar met een kaassausje gaat het er vast wel in. En blijven gekookte wortels liggen? Geef dan eens een rauwe.

Ten vierde: door uw kinderen erbij te betrekken. Neem ze mee naar de groenteboer of laat ze iets uitzoeken op de groenteafdeling van de supermarkt. Maar ook: plant zaadjes en kweek zo hun eigen worteltjes, komkommer of paprika. En laat ze helpen met de bereiding in de keuken. Veel kinderen vinden dat reuze interessant en zijn eerder bereid op te eten wat ze zelf hebben gemaakt.

Helpt het allemaal niet? Dan kunt u altijd nog de groente verstoppen in een lekker gerecht. Maak bijvoorbeeld een smoothie met sla, kokosmelk, avocado en banaan. Of maak een groentensaus als ideale basis voor een pastasaus. Superlekker, supergezond en: geen groente meer te bekennen!

We wensen u een rustige, smaakvolle maaltijd toe met uw gezin.