Weten door eten

Bent u wel eens vergeetachtig, of bang dat uw geheugen slechter wordt? Weet dat u uw hersenen kunt helpen in goede conditie te blijven. Niet alleen door geheugentraining, maar ook door lekker eten. Goed werkende hersenen dragen bij aan uw algehele gezondheid. Zorg ervoor de volgende ingrediënten regelmatig te verwerken in uw dagelijkse menu:

Kurkuma

Indiase geelwortel is een kruid waar het antioxidant curcumine in zit. Het wordt veel gebruikt in curries maar kan ook prima door een pastasaus. Kurkuma (of Koenjit) geeft een boost aan het geheugen en stimuleert bovendien de productie van nieuwe hersencellen. Kurkuma werkt overigens ook als ontstekingsremmer en zou preventief werken tegen kanker. Tip: doe ’s ochtends een theelepel kurkuma en wat zwarte peper door de havermout.

Zalm

Verschillende studies hebben aangetoond dat omega-3-vetzuren leiden tot een verbeterde geheugenfunctie en een verminderde kans op dementie. Deze vetzuren worden niet aangemaakt door het lichaam: we moeten ze uit onze voeding halen. Zalm is bijzonder rijk aan omega-3, net als forel, makreel, haring en sardienen. Ook lijnzaadolie, sojaolie, pompoenpitten, walnootolie en sojabonen zijn goede bronnen.

voeding

Groenten en fruit

Broccoli en bloemkool zijn een goede bron van choline, een vitamine B die bekend staat om zijn rol in de hersenontwikkeling. Bieten zijn nitraatrijk, werken bloeddrukverlagend en stimuleren zo de bloeddoorstroming en de toevoer van energie naar de hersenen, met een betere hersenfunctie tot gevolg. Andere groenten die rijk zijn aan nitraten zijn spinazie, kropsla, veldsla, andijvie, raapstelen, kool, rucola, postelein en selderij. Spinazie en boerenkool bevatten antioxidanten en folaat. Studies hebben aangetoond dat folaatrijke voeding het geheugen verbetert door ontstekingen tegen te gaan en de bloedtoevoer naar de hersenen te verbeteren. Folaat zit ook in spruiten, broccoli, kool en asperges, in citrusvruchten, gist en orgaanvlees. Lycopeen, een krachtige antioxidant die in tomaten aanwezig is, kan de hersenen beschermen tegen schade van vrije radicalen die voorkomt bij dementie. Lycopeen komt ook voor in andere rode vruchten, zoals watermeloen en rozenbottel. In selderij zit het stofje luteoline, dat ontsteking in de hersenen voorkómt. Het eten van bosbessen en druiven stimuleert het kortetermijngeheugen en vertraagt de achteruitgang, zo toonde diverse studies aan.

Walnoten

Walnoten zijn een bron van plantaardige omega-3-vetten, natuurlijke fytosterolen en antioxidanten. Deze stoffen blijken het verouderen van de hersenen bij oudere ratten tegen te gaan.

Voedingssupplementen

U neemt liever het zekere voor het onzekere? Denk dan eens aan voedingssupplementen, die u inneemt naast een gezonde en gevarieerde voeding. De antioxidanten in ginkgo biloba bijvoorbeeld houden de hersenen jong en versterken de doorbloeding. U kunt ook kiezen voor mineralen als magnesium, zink en foliumzuur, en vitamine B (met name B12) en vitamine C.