Bewegen is goed voor uw algehele gezondheid

Cijfers tonen aan dat jongeren van 12 tot 20 jaar maar liefst 10,4 uur per dag zitten en dat nog geen kwart van de Nederlandse kinderen van 4 tot 12 jaar voldoet aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen. Dat zijn serieuze cijfers. Niet alleen omdat te weinig beweging (in combinatie met te veel eten) kan leiden tot overgewicht en zelfs obesitas en diabetes, maar ook omdat ons lichaam is gemaakt om te bewegen. Onze spieren en pezen hebben het nodig om te worden uitgedaagd. Anders veranderen we in slappe, krachteloze wezens. En dat terwijl bewegen zoveel voordelen heeft, en ook gewoon leuk is!

Goed voor uw gezondheid

Er is meer dan genoeg onderzoek naar gedaan en keer op keer bewezen: bewegen is goed voor uw gezondheid. Wie voldoende beweegt, leeft langer. En dat niet alleen: de kwaliteit van leven is ook echt beter. U heeft minder kwaaltjes en vooral minder risico’s op ernstige ziekten als kanker, hartproblemen en botontkalking.

samen sporten

Goed tegen stress en voor een beter humeur

Na een lange dag op school of werk heeft u het vaak nodig om stoom af te blazen. Sporten helpt daarbij. U bent even helemaal ergens anders mee bezig en bovendien komt er een stofje vrij (endorfine) dat u een ontspannen en gelukkig gevoel geeft. Regelmatig sporten zou zelfs een depressie kunnen voorkomen.

Goed voor extra energie

Door even goed in beweging te komen, komt het lichaam helemaal op gang. U krijgt extra zuurstof, en de aanvoer van de voedingsstoffen en de bloedcirculatie verbetert. Uw hart en longen worden even flink aan het werkt gezet en als deze organen goed functioneren, voelt u uw fitter en heeft u meer zin in de dingen. Tip: sport ’s ochtends een half uurtje. Daar heeft u de hele dag profijt van!

Goed voor uw hersenen

Door het hogere energieniveau en de serotonine die in uw hersenen vrij komt, kunt u beter en helderder denken. Ook hier geldt: wie ’s ochtends sport, profiteert daar de hele dag van.

Goed voor uw zelfvertrouwen

Door sporten voelt u zich goed. Niet alleen door die endorfine: het geeft ook een goed gevoel als u van de bank af komt en iets gaat doen. Daardoor gaat u steeds beter in uw vel zitten. En dat straalt u uit. Beweging geeft u zelfvertrouwen gewoon een flinke boost.

Goed voor uw gewicht

Niet iedereen die sport, moet afvallen. Sterker nog, u kunt aankomen van sporten omdat spieren meer wegen dan vet. Maar een gespierd lichaam is natuurlijk veel gezonder dan een vet lichaam. En daarbij: het draait allemaal om balans. Wie veel beweegt, kan zich ook eens een uitspatting permitteren, zonder dat dat meteen van invloed is op het gewicht!

Goed voor uw nachtrust

Regelmatig sporten helpt ook om de nachtrust te verbeteren. U bent meer ontspannen en uw lichaam is lekker moe. Maar let op: sporten geeft ook meer energie en houdt uw hersenen scherp! Sport dus niet te laat op de avond, want dan zijn uw lichaam en hersenen nog veel te actief en kunt u niet in slaap komen.

Goed voor uw huid

Door te sporten verbetert de bloedcirculatie, en dat is goed voor uw huid. Door het transpireren krijgt uw huid bovendien een reinigingsbeurt. Afvalstoffen en vuil dat zich in de poriën heeft opgehoopt, komt zo naar buiten. Even uw gezicht extra wassen of scrubben onder de douche na het sporten, en u ziet er stralend uit!

Goed voor uw sociale leven

Sowieso zijn teamsporten een goede manier om nieuwe mensen te leren kennen, bijvoorbeeld als u voor werk of studie in een nieuwe stad komt wonen. Voetbal, hockey, basketbal, volleybal, roeien… Er zijn zo veel teamsporten te vinden! Maar ook op een sportschool komt u makkelijk in contact met anderen. Sporten in een sportschool is veel minder individueel en anoniem geworden dan het ooit was. Er zijn de hele dag door groepslessen te volgen. Ook leuk: vraag een collega of huisgenoot mee. Samen sporten is gezellig en vaak ook een goede stok achter de deur ;-)

Bent u nog niet overtuigd? Is het te lastig om uw gamecomputer of telefoon weg te leggen? Prima. Gebruik ze dan om thuis meer te bewegen. Er zijn genoeg games en apps te vinden die ervoor zorgen dat u dagelijks aan uw portie beweging komt!

Lees ook

Mindful leven – wat levert dat op?
Wat doet lachen met je?
No phone, no life?
Een frisse start

Terug