Wat doet lachen met je?

Lachen is gezond. En besmettelijk. Dat laatste heeft te maken met de zogenaamde spiegelneuronen in onze hersenen. Die zorgen ervoor dat wie iemand anders iets ziet doen, automatisch – alleen in gedachten of zelfs qua bewegingen – dezelfde handeling uitvoert. Volgens Britse onderzoekers is de drang tot imiteren kenmerkend voor dieren die in groepen leven, zoals mensen en apen. Die drang is nodig om een band te scheppen tussen mensen. En die band is weer belangrijk om veel te kunnen lachen. Want lachen is een – goedkope – pijnstiller, antidepressivum, sportschoolabonnement en zelfs cosmetisch chirurg!

Lachen geeft zelfvertrouwen

Wie veel lacht gaat er beter uit zien. Mensen worden knapper door het lachen. U heeft geen dure cosmetische behandeling nodig om er goed uit te zien: u traint uw kaak- én buikspieren door veel te lachen. Wie veel lacht, straalt bovendien meer en wordt aantrekkelijker. En, zo wees onderzoek uit: mensen die lachen worden gemiddeld 2 jaar jonger geschat. En dat alles is weer goed voor het zelfvertrouwen!

Lachen is sportief

Wat doet u liever: één minuut lachen of 10 minuten trainen op een roeimachine? Een studie aan de Amerikaanse Standford University toonde aan dat deze twee gelijk aan elkaar zijn. Lachen stimuleert het hart en de bloedcirculatie en is hierdoor te beschouwen als een (lichte) vorm van fitness.

lachen is gezond

Lachen als medicijn

Onze hersenen maken endorfine, serotonine en dopamine aan als we lachen. Deze stofjes zorgen voor een prettig, zorgeloos en opgewekt gevoel. U bent beter tegen stress bestendigd, kunt beter relativeren en zaken beter in perspectief zien. Het ontspannende effect van endorfine werkt bovendien als pijnstiller.
Lachen remt de aanmaak van de stresshormonen adrenaline en cortisol. Dit verbetert de werking van onze bloedvaten en verkleint de kans op hart- en vaatziekten. En ook op uw bloeddruk heeft een half uurtje lachen per dag een positief effect op uw gezondheid!

Kortom: wie veel lacht voelt zich onderdeel van een groep, heeft minder lichamelijke én geestelijke klachten en is energiek en in shape. Lachen, toch?

Lees ook

Mindful leven – wat levert dat op?
Bewegen algehele gezondheid
No phone, no life?
Een frisse start

Terug