Mindful leven – wat levert dat op?

Mindfulness. Is het een hype of een nieuwe way of life? Hoort het in het kamp van de spirituele medemens, of is het voor een breder publiek? Waarom komt u het overal tegen? Want wat levert het nu precies op?

Laten we bij het begin beginnen: wat is het eigenlijk precies? Mindfulness wordt gedefinieerd als ’aandachttraining’, ‘in het hier-en-nu aanwezig zijn’, ‘opmerkzaamheid zonder oordelen’ en ‘acceptatie van dat wat er is’.

Helaas lukt het ons niet zonder slag of stoot in het hier-en-nu aanwezig te zijn of dat wat er is te accepteren. Daarom heeft de boeddhist Jon Kabat-Zin de mindfulnesstraining bedacht. Hij ontwierp deze training specifiek voor de moderne tijd, waarin veel mensen last hebben van stress: tijdstress, mensenstress, emotionele en fysieke pijn, angst, rollenstress, voedingstress, wereldstress…
Zijn mindfulnesstraining leert iemand op een andere manier met zichzelf omgaan, waardoor hij of zij deze stress beter kan hanteren.

mindfulness

De weg van de meeste weerstand

Goed nieuws dus: mindfulness is te leren! Tenminste, voor hen die het écht willen. Want wie tot een mindful leven wil komen, moet oefenen, oefenen, oefenen. De weg naar mindfulness is bezaaid met weerstand, frustratie, irritatie, ongeduld, boosheid, verdriet en onrust, zo leert een rondje langs diverse websites over het onderwerp ons. Ai. Wie wil nog? Niet opgeven: dezelfde websites delen de volgende resultaten:

  • Stress neemt af en u kunt beter omgaan met stresserende gebeurtenissen;
  • Uw concentratie en prestatievermogen verbeteren;
  • Men kan zich beter ontspannen;
  • Er ontstaat een positiever beeld van zichzelf en de omgeving;
  • Er vindt een verschuiving in de hersenactiviteit plaats naar de linker frontale cortex (goed voor een positieve gemoedstoestand en minder angst)
  • Klachten als slapeloosheid, angst en depressieve gevoelens nemen af;
  • Mensen die vaker dan 3 x een depressie hebben gehad, hebben na een mindfulnesstraining 50 % minder kans op terugval in een depressie.

Oefenen dus. Dagelijks oefenen in waarnemen, aandacht geven, niet-oordelen, accepteren. Dit doet u door verschillende meditatieoefeningen uit te voeren: zitmeditaties, loopmeditaties, ademfocus, yoga en de bodyscan.

En die frustratie, onrust et cetera dan? Die dienen een doel. Dat zijn nou net die gevoelens die u moet leren accepteren. Neem waar wat er gebeurt, laat zijn wat er is (“dit is irritatie”, “ik voel stress...”) en doe er niets anders mee dan dat. Wie dat keer op keer blijft doen, zal merken dat de gemoedstoestand verandert. Dat bij een onrustig gevoel de behoefte om acuut iets te gaan doen vermindert en dat meer rust en stabiliteit wordt ervaren. Het enige motto is: blijven oefenen.

Wist u bovendien dat wanneer u een burn-out of stressklachten heeft, u vanuit uw aanvullende zorgverzekering een training mindfulness kunt volgen?

VGZ Mindfulness coach-app

VGZ heeft een fijne, mooie en slimme app bedacht die u in vijf weken traint in mindfulness: de mindfulness coach. Deze is gratis te downloaden in de App Store of Google Play. U bepaalt zelf hoe u de Mindfulness coach gebruikt. De app biedt een speciaal programma dat vijf weken duurt, maar u kunt ook een losse oefening uitkiezen. Geef aan waar u bent (trein, thuis of kantoor) en hoeveel tijd u hebt: de app zorgt dan voor een geschikte oefening voor dat moment. Het is ook mogelijk om oefeningen direct in uw agenda te zetten.

Lees ook

Bewegen algehele gezondheid
Wat doet lachen met je?
No phone, no life?
Een frisse start

Terug