De veranderingen bij de zorgverzekering van 2014

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 20 september 2013

Wat verandert er komend jaar in de basisverzekering ten opzichte van 2013
De overheid stelt ieder jaar opnieuw het basispakket voor de zorgverzekering samen. Op Prinsjesdag is bekend gemaakt wat er verandert binnen het basispakket.

Veranderingen in uw zorgkosten

De belangrijkste wijzigingen in de zorgverzekering voor 2014 zitten met name in de prijskaartjes.

  • Het eigen risico gaat met € 10,- omhoog naar € 360,-. Het voornemen van het kabinet om het eigen risico inkomensafhankelijk te maken gaat niet door.
  • De zorgtoeslag gaat lager uitvallen. Tot 2014 ging de berekening van zorgtoeslag uit van de gemiddelde premie die zorgverzekeraars rekenden. Omdat veel mensen echter een collectieve verzekering hebben, en de werkelijke premie dus lager uitvalt, wordt vanaf 2014 uitgegaan van het gemiddelde wat echt wordt betaald.
  • De compensatie eigen risico voor chronisch zieken en gehandicapten vervalt. Dit wordt waarschijnlijk op een andere manier gecompenseerd. Hoe is nog niet bekend.
  • Het voornemen om de werelddekking voor spoedeisende zorg uit de Basisverzekering te schrappen gaat niet door.
  • De politiek verwacht dat de maandelijkse premie voor uw zorgverzekering gaat dalen. Of dit zo is moeten we afwachten: de zorgverzekeraars mogen zelf de premie bepalen. Als eerste op de hoogte zijn van onze collectieve premie in 2014? Schrijf dan in voor onze nieuwsbrief.

 

Veranderingen in het basispakket

Er verdwijnen in 2014 geen behandelingen of vergoedingen uit het basispakket. Wel worden een aantal vergoedingen toegevoegd.

  • Psychische zorg (eerstelijns GGZ) wordt langer vergoed. Tot 2014 waren slechts 5 behandelingen mogelijk. Patiënten die meer behandelingen nodig hadden kwamen automatisch in de zwaardere tweedelijns zorg terecht. Door een nieuwe manier van werken blijven patiënten nu langer in behandeling bij de eerstelijns psycholoog.
  • Nieuwe behandelingen voor maag/darmpatiënten toegelaten tot het basispakket. Het gaat om speciale behandelingen voor patiënten met een geïnfecteerde pancreasnecrose en voor patiënten met een ernstige vorm van de ziekte van Crohn.

 

Wilt u als eerste op de hoogte zijn van de goedkope premie van het UnitedConsumers Zorgcollectief in 2014? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!