Driekwart Nederlanders collectief verzekerd

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 27 november 2014

Twee jaar op rij ging de gemiddelde premie van de basis zorgverzekering naar beneden. Nu de nieuwe zorgpremie weer op het niveau van 2012 zit, zoeken consumenten actief naar manieren om de komende premiestijging te beperken. De keuze voor een zorgcollectief dat collectiviteitskorting biedt is daarbij populair. In 2015 is drie op de vier Nederlanders collectief verzekerd, voorspelt Paul van Selms, directeur van consumentencollectief UnitedConsumers.

Verzekerden betalen in 2015 gemiddeld 64 euro meer voor hun basis zorgverzekering. De wettelijk maximaal toegestane korting via een collectief bedraagt 10 procent op de premie van de basisverzekering. Daarnaast geven veel collectieven ook korting op de aanvullende zorgverzekering. Consumenten kunnen zo meer dan 100 euro per jaar besparen. Daarmee wordt een hogere zorgpremie voor 2015 voorkomen.

Collectieve zorgverzekeringen populair

Uit cijfers van Vektis, een centrum dat de in- en uitstroom bij zorgverzekeraars registreert, blijkt dat 70 procent van de consumenten zich in 2014 collectief heeft verzekerd. Het percentage collectief verzekerden stijgt gemiddeld met 2 procentpunt per jaar. Met name wanneer de zorgpremie stijgt, is men geneigd om over te stappen. Paul van Selms: "Consumenten zijn op zoek naar korting, getuige de opkomst van budgetverzekeringen. Nu de zorgpremie na twee jaar van daling weer stijgt, verwacht ik een sterkere toename van het aantal collectief verzekerden."

Consumentencollectief biedt vaak de hoogste korting

Cijfers van Vektis laten zien dat iets meer dan de helft van de collectief verzekerden (6,4 miljoen) zich in 2014 via een werkgeverscollectief heeft verzekerd. 5,3 miljoen consumenten hebben hun zorgverzekering via een consumentencollectief lopen en minder dan 100.000 consumenten zijn via een patiëntenvereniging verzekerd. Voor een individuele consument is de hoogste korting op een zorgverzekering het eenvoudigst te verkrijgen via een consumentencollectief. Veel werkgeverscollectieven kunnen de maximale collectiviteitskorting van 10 procent niet geven. Bovendien moet men bij zo'n werkgever werkzaam zijn om de korting te krijgen.

'Bedenk goed bij welk collectief u zich aansluit'

Van Selms raadt consumenten aan van tevoren goed uit te zoeken bij welk consumentencollectief zij zich aansluiten: "Incidentele collectieven bieden meestal een eenmalige korting op een zorgverzekering. Beter kan men zich via een bestaand consumentencollectief verzekeren, om zo blijvend voordeel te behouden."