Nieuwe medicijnen in basispakket

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 25 september 2015

Vanaf 1 november 2015 krijgen patiënten met chronische hepatitis C meer medicijnen vergoed vanuit de basisverzekering. Het nieuwe medicijn Harvoni wordt toegevoegd aan het basispakket. De vergoeding van het medicijn Solvaldi wordt verhoogd. Zowel Solvaldi als Harvoni komen beschikbaar voor alle patiënten met hepatitis C.

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid maakte dit 29 september bekend. Zij onderhandelde met de medicijnfabrikanten zodat er minder geld hoeft te worden uitgegeven aan deze geneesmiddelen.

Over hepatitis C

In Nederland leiden naar schatting tussen de 40.000 en 60.000 mensen aan chronische hepatitis C. De ziekte kenmerkt zich door klachten als levercirrose en bij een klein gedeelte tot leverkanker.

Solvaldi was in 2014 het eerste nieuwe middel tegen hepatitis C dat na onderhandelingen werd toegelaten in het basispakket. Begin september van dit jaar besloot Schippers dat ook de medicijnen Viekirax en Exviera worden vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering.

Wijzigingen zorgverzekering 2016

De regering heeft op Prinsjesdag de plannen voor de zorgverzekering 2016 bekendgemaakt. Dit zijn de belangrijkste wijzigingen:

  • Prenatale chirurgie bij ongeboren kinderen met een open ruggetje
  • Prenatale screening
  • Afschaffing eigen bijdrage aan hoortoestellen voor kinderen onder de 18 jaar

 

Overstappen zorgverzekering vanaf november 2015

De verzekeraars zullen uiterlijk 19 november 2015 de premies voor 2016 bekend maken. Vanaf dat moment kunt u zich ook aanmelden voor het UnitedConsumers ZorgCollectief. Goed voor elkaar.

Om als eerste op de hoogte gehouden te worden, meld u zich nu aan voor onze nieuwsbrief.