Abortusartsen willen gratis anticonceptie

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 4 november 2016

Veel vrouwen gebruiken geen anticonceptie omdat dit boven de 21 jaar alleen vergoed wordt vanuit enkele aanvullende verzekeringen. De kosten voor anticonceptie lopen al snel hoog op, zeker wanneer een vrouw voor een spiraaltje kiest. Echter wordt abortus in Nederland wel vergoed. Een vreemde tegenstrijdigheid waar volgens abortusartsen snel verandering in moet komen.

Kosten anticonceptie

De kosten voor anticonceptie kunnen oplopen tot honderden euro's per jaar, afhankelijk van de soort anticonceptie. Een deel van de vrouwen besluit om financiële redenen geen anticonceptiemiddel te gebruiken, waardoor er meer abortussen zijn dan nodig is volgens abortusartsen. Abortusklinieken zien vrouwen zelfs meerdere keren terugkomen voor een abortus, terwijl ze graag een spiraaltje hadden gewild, maar dit niet kunnen betalen.

Schippers vindt gratis anticonceptie niet nodig

Abortus wordt vergoed vanuit de basisverzekering en is, op het eigen risico na, dus helemaal gratis. Vrouwen die uit financiële overwegingen geen gebruik maken van anticonceptie, kunnen dus wel gratis een abortus krijgen. Een tegenstrijdige vergoeding die volgens minister Schippers van Volksgezondheid niet leidt tot meer abortussen. Volgens Schippers is het aantal abortussen in Nederland laag in vergelijking met andere landen.

Artsen pleiten voor gratis anticonceptie

Abortusartsen willen dat anticonceptie gratis wordt voor iedereen. Elke abortus is er één te veel, zeker wanneer dit voorkomen kan worden door anticonceptie. Abortus is niet alleen een medische ingreep, maar brengt vaak ook psychische klachten met zich mee.

Artsen zien tevens dat het spiraaltje vaker geplaatst wordt aan het einde van het jaar, bij vrouwen die hun eigen risico toch al verbruikt hebben. Wanneer het spiraaltje of eigen risico goed betaalbaar zou zijn, moet het verschil in aantal plaatsingen aan het begin en aan het einde van het jaar niet zo groot zijn volgens artsen.

Huidige vergoeding voor anticonceptie

Onder de 21 jaar wordt anticonceptie wel vergoed vanuit de basisverzekering, maar is het eigen risico van toepassing voor iedereen van 18 jaar en ouder. Voor veel jongeren is het eigen risico te hoog, waardoor zij soms uit financiële overwegingen niet kiezen voor anticonceptie. Vanaf 21 jaar wordt anticonceptie alleen vergoed vanuit verschillende aanvullende verzekeringen. Dit hoeft gelukkig geen dure aanvullende verzekering te zijn. Let daarom goed op de vergoeding van anticonceptie bij het kiezen van uw zorgverzekering voor 2017.