Contact
Mijn UnitedConsumers

Nederlanders erg tevreden over ziekenhuizen

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 6 december 2017

Nederlanders zijn erg tevreden over de ziekenhuizen. Dat blijkt uit jaarlijkse onderzoek van UnitedConsumers. Ze geven aan heel erg veel vertrouwen te hebben in de ziekenhuis zorg en over het algemeen tevreden te zijn met de communicatie. Parkeerkosten worden wel als een nadeel beschouwd.

Uit het onderzoek onder ruim 3500 respondenten bleek dat Nederlanders de ziekenhuizen gemiddeld met een 8 beoordelen. Ze waren vooral tevreden over de bereikbaarheid met de auto (8,4) en de beschikbaarheid van een taxi (8,2). In het onderzoek werden 87 ziekenhuizen opgenomen. Het Antonius Ziekenhuis in Sneek en het BovenIJ Ziekenhuis in Amsterdam scoorden samen het hoogst: een 8,4. Geen enkel ziekenhuis scoorde lager dan een 7,2.

Communicatie: vaak goed, soms gaat het te snel

Communicatie is een erg belangrijk punt in de zorg. 90% van de ondervraagden in het onderzoek vond dat hij of zij genoeg informatie had gekregen van de artsen. De overige 10% klaagt vooral over communicatie, dat het te snel ging, dat er te weinig werd uitgelegd over de nazorg of dat de verkeerde diagnose werd gesteld. “Bij het gesprek kreeg je geen kans om vragen te stellen”, aldus een patiënt die Ziekenhuis Rivierenland in Tiel bezocht. Ook klagen mensen dat ze zich een nummer voelen en dat ze niet serieus worden genomen. Een enkeling vond dat hij of zij niet genoeg vragen kon stellen. “Je wordt afgescheept.”

Het grootste deel van de ziekenhuisbezoekers is positief. “Het ziekenhuis is schoon en netjes, mijn vrouw heeft daar een tijdje gelegen en we zijn zeer tevreden over het ziekenhuis en verpleging”, aldus een bezoeker van het Bronovo ziekenhuis in Den Haag. Een ander reageert: “Ik ben erg tevreden met de service in het Spaarne Ziekenhuis in Hoofddorp.”

Entertainment scoort goed

Entertainment in de kamer, Wifi, horeca, winkels, voorzieningen voor kinderen en hygiënische voorzieningen scoren goed, met gemiddeld een 7,5. Mensen waarderen hun behandeling met een gemiddelde van 4 van 5 sterren.

Maaltijden: gevarieerd en goede kwaliteit

Ziekenhuismaaltijden mogen dan wel een slechte naam hebben, uit het onderzoek blijkt dat patiënten er tevreden over zijn. De kwaliteit werd gemiddeld met een 7,3 beoordeeld en de variatie krijgt zelfs een 7,5. “Iedereen heeft altijd aanmerkingen over het eten in een ziekenhuis, maar het is anders dan thuis en smaken verschillen”, aldus een respondent.

Vertrouwen in ziekenhuizen is hoog

Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders een bovengemiddeld vertrouwen in het ziekenhuis hebben: ze beoordelen het gemiddeld met een 8. Ook de medewerkers krijgen gemiddeld een 8. Al geven respondenten wel aan dat ze het regelmatig te druk hebben en langs elkaar heen werken. “Soms was het te chaotisch vanwege ziekte van het personeel”, vertelt een respondent.

Parkeerkosten veel te hoog

Een groot deel van de respondenten was negatief over de parkeerkosten bij het ziekenhuis. Ze beoordeelden de parkeerkosten gemiddeld met een 5,6. “Ik erger me aan het feit dat je bij een ziekenhuis altijd moet betalen voor het parkeren”, aldus een van de respondenten. “Dit zou nu bij uitstek bij een ziekenhuis gratis moeten zijn.”

37% van de ziekenhuizen scoort een onvoldoende voor de parkeerkosten. Het Medisch Spectrum Twente scoorde het laagst op parkeerkosten: een 3,4. Het kost daar € 2,70 per uur om in de buurt te parkeren. “Ik ga altijd in Hengelo naar het ziekenhuis, hoewel ik in Enschede woon”, vertelt een respondent. “In Enschede is het parkeren echt onbetaalbaar, het ziekenhuis zit midden in het centrum en het parkeren kost je zo 20 euro op een dag. Echt belachelijk.”

Patiënten van het Refaja Ziekenhuis in Stadskanaal waren het meest content met de parkeerkosten en gaven het ziekenhuis daarvoor een 9,8. Parkeren is daar dan ook gratis. “Zeker wanneer je familie regelmatig moet bezoeken is parkeren heel erg duur”, aldus een respondent. Patiënten kunnen hun parkeerkosten niet declareren bij de zorgverzekeraar, alhoewel de basisverzekering wel de reiskosten van bepaalde groepen, zoals rolstoelgebruikers vergoedt. Daar gelden dan wel de eigen bijdrage en het eigen risico voor.

* Klik op de link voor meer informatie over het jaarlijkse UnitedConsumers Ziekenhuisonderzoek?

ziekenhuis-onderzoek-unitedconsumers