Contact
Mijn UnitedConsumers

Brancheorganisatie waarschuwt voor dure medicijnen in 2019

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 19 juni 2018

Zorgverzekeraars Nederland waarschuwt dat de prijs van medicijnen in 2019 omhoog gaat. In een brief aan de Tweede Kamer stelt de brancheorganisatie dat de prijs van medicatie stijgt, omdat minister Bruins de eigen bijdrage van de zorgverzekering 2019 wil beperken tot 250 euro per verzekerde per jaar.

Afschaffing compensatieregeling raakt alle verzekerden

Momenteel hebben veel medicijngebruikers een terugbetaal- of compensatieregelingen vanuit de fabrikant. Met deze regelingen worden geneesmiddelen tegen een korting geleverd aan patiënten. Officieel zou de verzekerde daar een eigen bijdrage voor moeten betalen, maar in de praktijk wordt dit niet gedaan.

Door het maximaliseren van de eigen bijdrage tot 250 euro is de kans groot dat medicijnfabrikanten en verzekeraars de eigen bijdrage wel gaan innen. Zonder de compensatieregeling gaan de prijzen van medicijnen dus omhoog en vangen we de kosten collectief op.

"Er komen in rap tempo nieuwe innovatieve geneesmiddelen op de markt. Dat is geweldig nieuws. Maar deze middelen zijn vaak bijzonder duur, tot meer dan 100.000 euro per behandeling per jaar. We hebben niet alleen te maken met de patiënt van vandaag, maar ook met patiënten van morgen", aldus minister Bruins.

Maatwerk altijd een beter oplossing

Het idee achter dit plan is het drukken van de medicijnkosten in de zorg. Minster Bruins wil 467 miljoen euro besparen door lagere maximumtarieven in te voeren voor medicijnen en zorgen dat er beter gekeken wordt naar de prijs die men betaalt voor de geneemiddelen. Zorgverzekeraars Nederland berekend echter dat 0,2 procent van bevolking er op vooruit gaat met de nieuwe regeling.

Dan gaat het alleen om de groep medicijngebruikers die jaarlijks meer dan 250 euro aan eigen bijdrage betalen. Bijvoorbeeld omdat het het volledige bedrag van hun medicijnen niet wordt vergoed. Zorgverzekeraars Nederland geeft aan dat een speciale regeling voor deze groep patiënten een veel betere oplossing was geweest.