Contact
Mijn UnitedConsumers

Robots in het ziekenhuis; effectief en kostbaar

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 27 juni 2018

Het klinkt misschien als toekomstmuziek, maar niets is minder waar. Ook in Nederland worden in de operatiekamer steeds vaker robots ingezet. Een positieve ontwikkeling voor zowel chirurg als patiënt, maar de kosten lopen al snel hoog op. Een van de redenen dat de zorgkosten de komende jaren snel stijgen.

Robot veel nauwkeuriger

Volgens Zorgvisie ligt het grootste gewin in de precisie en nauwkeurigheid van een robot. De robot voert de handelingen van een chirurg realtime, maar verfijnder uit. Uiteindelijk ervaart de patiënt minder pijn en kan sneller herstellen na een operatie met robotondersteuning. Ook is een robotarm een stuk leniger dan dat van een mens. Zo kan een robotgewricht 360 graden roteren.

Hypermoderne rollator

Dan deze robotontwikkeling van praktische aard: de zogenaamde zorgrollator Lea (Lean Empowering Assistent). Een hypermoderne rollator met sensoren die precies weten hoeveel steun er gegeven moet worden. Maar de techniek heeft nog meer in huis. Lea kan bijvoorbeeld ook opstakels zien, agendapunten onthouden, op eigen houtje naar de patiënt rijden en zorgen dat iemand meer gaat bewegen.

Dure technologie, dure zorg

Maar het zal u niet verbazen dat dergelijke innovaties een flink prijskaartje met zich meedragen. In een advies van samenwerkingsverband Holland Robotics is er een investering van 11,4 miljard euro nodig. Wel zien experts de toekomst van robots in de zorg positief in, omdat er goed wordt samengewerkt tussen de industrie en medische centra.

Flinke stijging zorgkosten

Als het aan het RIVM ligt stijgen de zorgkosten in 2040 tot ruim 174 miljard euro. Een verdubbeling als je kijkt naar de zorgkosten van 2015. Op die manier stijgen de kosten per jaar met 2,9 procent. Een flink bedrag dat deels toe te schrijven is aan de vergrijzing. Aan de andere kant zorgen duurdere medicijnen en technologieën voor de ontwikkeling. Bekijk hieronder de video van het RIVM voor meer zorgtrends en ontwikkelingen.