Contact
Mijn UnitedConsumers

Verandering zorgverzekering 2019

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 18 september 2018

Het is vandaag de derde dinsdag van september en dat betekent dat koning Willem-Alexander zijn ritje in de Glazen koets heeft gemaakt. Ook las hij de troonrede voor met daarin de plannen voor de zorg in 2019. UnitedConsumers zet voor u de belangrijkste veranderingen op een rij.

Net als andere jaren gaat de zorgverzekering in 2019 ook weer veranderen. Omdat de overheid meer zorgkosten verwacht, gaan de premies waarschijnlijk omhoog. Naar verwachting stijgen de premies volgens het kabinet met € 119,- per jaar, dat is € 10 per maand extra. De premiebepaling is voor verzekeraars een richtlijn. Uiterlijk 12 november bepalen ze wat klanten gaan betalen. Het eigen risico blijft in 2019 € 385,-.


Omdat de premies stijgen, worden huishoudens met een lager inkomen ook meer gecompenseerd. De maximale zorgtoeslag stijgt naar € 99,- per jaar voor eenpersoonshuishoudens. Voor meerpersoonshuishoudens stijgt de maximale zorgtoeslag naar € 192,- per jaar.

Wijzigingen basispakket

In 2019 worden een aantal vergoedingen toegevoegd aan de basisverzekering.

  • Verruiming vergoeding voor zittend ziekenvervoer: moet u voor langere tijd met de auto, taxi of het OV naar een behandeling? In bepaalde gevallen wordt dit in 2019 vergoed.
  • Voor patiënten met ernstige COPD worden de eerste 21 behandelingen oefentherapie vergoed vanuit het basispakket.
  • Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI): Mensen die gezondheidsrisico’s lopen door hun overgewicht krijgen hulp vergoed. 
  • Voor geneesmiddelen betaalt u volgend jaar een maximale eigen bijdrage van 250,- euro. Zo zijn mensen met bijvoorbeeld ADHD een stuk goedkoper uit.

Daarnaast verdwijnt het volgende uit het basispakket in 2019.

  • Geneesmiddelen, zoals paracetamol, die worden voorgeschreven door een arts, maar ook verkrijgbaar zijn bij drogisten zitten in 2019 niet meer in de basisverzekering.

Overstappen

Het is vanaf nu verstandig om de zorgverzekeringen in de gaten te houden. Iedere verzekeraar is vrij in het bepalen van de premie. Uiterlijk 12 november 2018 maken de zorgverzekeraars hun exacte premies bekend. Net als voorgaande jaren houden we bij UnitedConsumers ook in 2019 de premie zo laag mogelijk in samenwerking met VGZ.