Contact
Mijn UnitedConsumers

Stoppen met roken: medicijngebruik met 35 procent gestegen

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 16 april 2020

Uit onderzoek van geneesmiddelenautoriteit CBG – uitgevoerd door het Nivel – blijkt dat steeds meer rokers medicijnen gebruiken in hun poging om te stoppen met roken. Het gebruik van medicijnen is in de afgelopen vijf jaar met 35% gestegen. 

De stijging zou volgens het CBG te maken hebben met de anti-rookcampagnes en de vergoeding voor stoppen-met-roken-programma’s vanuit de zorgverzekering. Het gaat om de volgende medicijnen: nortriptyline, bupropion en varenicline, welke enkel op doktersrecept verkrijgbaar zijn. Deze medicijnen werken in op het centrale zenuwstelsel, waardoor de zin in sigaretten afneemt. 

Wilskracht kent laag slagingspercentage

Op eigen houtje stoppen heeft vaak een laag slagingspercentage. Met het populairste medicijn varenicline is het slagingspercentage het hoogst, namelijk zo’n 28 procent. Na het slikken van bupropion en nortriptyline – beiden een antidepressivum – is het slagingspercentage zo’n 20 procent. 

Voorzichtigheid onder huisartsen

Huisartsen zijn wel voorzichtig met het voorschrijven van de medicijnen. Er zijn namelijk enkele vervelende bijwerkingen, zoals misselijkheid, slapeloosheid en stemmingswisselingen. Zij raden daarom vaak aan eerst te beginnen met nicotinevervangende middelen, zoals kauwgom en pleisters.

Gebruik nicotinevervangers verdubbeld

Het gebruik van nicotine vervangende middelen is tussen 2012 en 2017 meer dan verdubbeld. Volgens de onderzoekers is dit wel een onderschatting, aangezien zij enkel inzicht hadden in doktersvoorschriften. Zij weten dus niet exact hoeveel nicotine vervangende middelen er bij de apotheek of drogist zijn aangeschaft - zonder doktersrecept.

Stoppen met roken en hulp

Sinds 2020 wordt het stoppen-met-rokenprogramma vergoed vanuit de basisverzekering, zonder dat er sprake is van het eigen risico. Een goede stap in de richting naar een rookvrije toekomst. Deze vergoeding in combinatie met de nicotinevervangers of voorgeschreven medicijnen, zou rokers meer moeten stimuleren om te stoppen met roken. 

Merendeel van de rokers wil stoppen

Ruim 80% van de rokers wil stoppen met roken, blijkt uit cijfers van het Trimbos-Instituut. Voor degene die écht willen en niet willen grijpen naar medicijnen, nicotinevervangers of het stoppen-met-rokenprogramma, zijn er natuurlijk ook tips die een steuntje in de rug bieden.