Contact
Mijn UnitedConsumers

Quarantaine en eenzaamheid

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 27 april 2020

Een bezoekje brengen aan opa, oma of ouders op leeftijd is er even niet bij. Risicogroepen zitten volledig in quarantaine. Hoewel het goed is dat risicogroepen beschermd worden, brengen de maatregelen een heel ander probleem met zich mee, namelijk: eenzaamheid.

Naast een bezoekje van het zorgpersoneel, is het leven van ouderen de afgelopen weken enorm leeg. De eenzaamheid die hierbij komt kijken is niet alleen verschrikkelijk, maar kan ook de gezondheid verslechteren of zelfs dodelijk zijn.

Ouderen leven in beperking

De ouderen in ons land zijn momenteel hun bewegingsvrijheid voor een groot deel kwijt. Sociale contacten vallen weg en dagenlang alleen kan als een kwelling aanvoelen. Dat er geen duidelijkheid is wanneer familie en vrienden weer op bezoek mogen komen, vergroot de uitzichtloosheid alleen maar. Deze moeilijke tijd kan een negatief effect hebben op zowel de fysieke, als mentale gezondheid en brengt stress met zich mee.

Gevolgen van eenzaamheid

Eenzaamheid kan vervelende gevolgen met zich meebrengen. Zo zou het de kans op Alzheimer (dementie) kunnen vergroten, mogelijk leiden tot een depressie en coronaire hartzieken of een beroerte. Eenzaamheid zou mogelijk ook de kans op overlijden verhogen, aldus Volksgezondheid.info.

Het eenzaamheidsvirus bestrijden

Samen voor elkaar; dat is de boodschap in deze onzekere tijd. Zo geldt dat ook voor het verzorgen van onze ouderen. Een fysiek bezoek zit er niet in, maar er zijn tal van creatieve manieren te bedenken om het eenzaamheidsvirus te bestrijden. 

Een telefoontje, een videogesprek, zwaaien voor het raam, boodschappen brengen of een liedje spelen voor het verzorgingstehuis. In Nederland zijn er momenteel allerlei initiatieven gestart om de ouderen in Nederland een hart onder de riem te steken. Zo wordt er geprobeerd om, samen voor elkaar, in het hele land het eenzaamheidsvirus zo veel mogelijk tegen te gaan.