Contact
Mijn UnitedConsumers

CO2 beïnvloedt concentratievermogen binnenshuis

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 12 mei 2020

Amerikaanse onderzoekers van de Universiteit van Colorado zijn tot de conclusie gekomen dat CO2-uitstoot meer problemen veroorzaakt dan enkel klimaatverandering. Binnenshuis kan de CO2-concentratie aanzienlijk hoger zijn dan buitenshuis en dat heeft invloed op het concentratievermogen, beslissingsvermogen en het vermogen om strategisch te denken. 

Sinds de mensheid is begonnen met het gebruik van fossiele brandstoffen, zit er inmiddels 40% meer CO2 in de lucht. Ondanks veel initiatieven voor duurzame, groene energie, zal de CO2-concentratie naar verwachting blijven stijgen. Maar CO2 zit niet alleen buiten in de lucht, maar ook binnen in de woonkamer of op kantoor. 

CO2 invloed op het lichaam

Doordat CO2 wordt ingeademd, stijgt de CO2-concentratie in het bloed. Het bloed wordt hierdoor zuurder en bevat minder zuurstof. Dit zou ervoor zorgen dat het minder goed lukt om complexe hersentaken uit te voeren, waardoor het concentratievermogen afneemt. Volgens onderzoekers zou niet alleen het denkvermogen afnemen, maar geeft een hoge CO2-concentratie in het bloed ook een slaperig gevoel. 

CO2-concentratie loopt erg op

Een hoge CO2-concentratie heeft invloed op iedereen. Zowel op kinderen in de klas als kantoormedewerkers in de vergaderzaal. In afgesloten ruimtes kan de CO2-concentratie hoger oplopen dan in de buitenlucht. Volgens de studie kunnen CO2-concentraties in afgesloten ruimtes tot wel 1.400 deeltjes per miljoen hebben. Dit is drie keer zoveel als de CO2-concentratie buitenshuis, waar gemiddeld zo’n 400 deeltjes per miljoen te vinden zijn. 

Wat is de oplossing?

Omdat vaak buitenshuis de CO2-concentratie lager is, is er slechts één simpele oplossing: frisse lucht. Ramen en deuren tegen elkaar openzetten is de meest makkelijke manier om frisse lucht binnen te krijgen. De CO2-concentratie kan ook omlaag gaan door een goed ventilatiesysteem. Zowel een mechanisch ventilatiesysteem, als ventilatieroosters zouden een positieve invloed hebben op de CO2-concentratie.