5 tips voor senioren met smartphones, tablets en social media

Het gebruiken van een smartphone, tablet en social media kan in het begin best ingewikkeld zijn. Maar eigenlijk is een smartphone voor senioren niet zo moeilijk, als u maar een beetje op weg geholpen wordt. Annet van Betuw, schrijfster van het boek Social Media voor Senioren, maakt daarom samen met UnitedConsumers een tiplijst.
 
Laptop-Banner-Smartphones-banner

 

 1. Verdiep u in het internet en het apparaat
  Technologie begint met het lezen van de gebruiksaanwijzing. Start met ontdekken en ben niet bang: ‘het apparaat ontploft niet zomaar.’ Bestudeer, verken en probeer de basisfuncties van het toestel uit. Probeer vervolgens om bijvoorbeeld vragen te stellen aan Google.nl of zoek dingen op via Wikipedia - de grootste internetencyclopedie van de wereld.
   
 2. Begin niet aan alles tegelijk (kies één medium)
  Het internet is misschien wel de meest omvangrijke uitvinding van de mens. Er is héél veel informatie te vinden op een ontelbaar aantal webpagina’s. Een goed voorbeeld: alle, maar dan ook echt álle vragen zijn al eens gesteld op het internet. Een overvloed aan informatie kan zorgen voor verwarring. Let dus op dat u stap voor stap dingen uitprobeert, zodat u niet verdrinkt in alle functies en informatie.
   
 3. Maak er ook echt tijd voor vrij
  Ook voor internet, apps en technologie geldt: al doende leert men. Hoe meer tijd en energie u erin steekt, hoe makkelijker het wordt. Als u eenmaal een vraag aan Google kunt stellen, zal u andere vragen over de techniek en social media met een beetje speurwerk ook kunnen opzoeken.  Ook hebben social media vaak duidelijke handleidingen/hulpcentra op hun websites. Klik op deze hyperlink als u die van Google wilt bezoeken.
   
 4. Maak er een gewoonte van
  Het onder de knie krijgen van smartphones en sociale media kost zoals gezegd tijd. Regelmatig oefenen is een belangrijk punt, omdat de techniek en social media zich iedere dag ontwikkelen. Plan voor uzelf een vast moment in om gebruik te maken van de tablet of smartphone. Zo houdt u het digitale kennis iedere dag op pijl, net als de (klein)kinderen. Door er tijd voor vrij te maken, bent u actief aan het studeren en oefenen. U zult zien dat u met sprongen vooruit gaat.
   
 5. Vraag om hulp als het niet lukt
  Sociale media als Facebook en Twitter worden ook wel communities - lees: online gemeenschappen - genoemd en dat is niet voor niets zo. Zowel online als offline staan er altijd mensen klaar om iets uit te leggen. Is er niemand in de buurt? Hou dan een lijstje bij met vragen, zodat u die later aan uw buurman, familielid of kennis kunt stellen. Voor hen is het uitleggen vaak een kleine moeite.