Achtergrond: Ouderen zijn steeds beter met smartphones

Ouderen kunnen steeds beter over weg met smartphones en tablets. Dat is natuurlijk niet gek, omdat ook ouderen steeds vaker met internet moeten werken. Denk aan DigiD en internetbankieren bijvoorbeeld. Voor de één is een smartphone een handig apparaat, terwijl de ander meer moeite heeft om ermee over weg te kunnen. We duiken in de feiten: zijn ouderen echt vaker digitaal mobiel?

De mogelijkheden op het internet zijn eindeloos en dat maakt het vaak ingewikkeld voor ouderen. Jongeren worden bijna met een telefoon of iPad in hun hand geboren, maar vroeger was dat natuurlijk anders. Een tijd terug deed het Centraal Bureau voor de Statistiek onderzoek naar smartphonegebruik in Nederland. Ook naar de digitale ouderen werd gekeken. Zoals te zien in de grafiek hieronder is het overduidelijk dat ouderen techniek steeds vaker gebruiken.

Meer internet, meer apparaten

Niet alleen het aantal internetgebruikers stijgt onder 65-plussers. Ook gebruiken ze steeds meer verschillende apparaten en functies. Zo zien we de afgelopen vijf jaar het totaal aantal gebruikers van sociale media stijgen met 36,1 procent. Ook ouderen komen natuurlijk steeds vaker in aanraking met de digitale mogelijkheden. Logisch ook, want internetbankieren, online belastingaangifte doen met het DigiD zijn tegenwoordig de standaard. Zo worden mensen bijna gedwongen om deel te nemen aan de online leefomgeving.

Zoals we hierboven al zagen worden ook de verschillende apparaten steeds populairder. Dat heeft voor- en nadelen. Zo is de techniek een stuk goedkoper en toegankelijker geworden. Dat ziet u in de grafiek terug dat de smartphone het populairste apparaat - 62,2 procent - is om het internet op te gaan, op de voet gevolgd door de laptop met 58,4. Beide apparaten kunnen overal mee naartoe. Het nadeel is wel dat de apparaten soms erg klein zijn, waardoor u op latere leeftijd sneller problemen ervaart met het bedienen en bekijken van informatie.

Nooit te oud om te leren

Ook ouderen kunnen aan de slag met een smartphone. Het lijkt misschien een hele opgave, maar zoals Annet van Betuw (expert social media en ouderen) aangeeft in dit interview kan iedereen het leren. Het enige dat u nodig heeft, is een apparaat met internetverbinding, de wil om te leren en een portie doorzettingsvermogen. Leer stap voor stap, met de hulp van mensen uit uw omgeving, om het apparaat kennen. Voor u het weet surft (navigeren op het internet, red.) u het internet over.

Volgens Van Betuw is het namelijk zo dat ouderen juist heel nieuwsgierig zijn. Regelmatig treft ze in haar social media-trainingen voor ouderen ontzettend gemotiveerde deelnemers. Oefening baart kunst en dat is ook het geval bij het leren omgaan met internet, tablets en smartphones. Hoe meer u oefent, hoe beter u wordt in het gebruiken en begrijpen van het apparaat en de mogelijkheden. Benieuwd waar u moet beginnen? Lees nu onze tips!

Begin bij de basis, ontdek Google

Een goed startpunt is het begrijpen van de populaire zoekmachine Google. Dit bedrijf beheert de grootste online zoekmachine van de wereld. Zie het als inhoudsopgave van een boek, gevuld met alle pagina’s van de wereld, die constant wordt aangevuld. Als iemand iets op een internetpagina/website plaatst, weet Google dat ook. Heeft u een vraag? Dan stelt u die Google door de vraag in te typen in de zoekbalk. Google maakt vervolgens een lijst met de meest passende pagina op het internet. 

Wist u dat: Iedere seconden 40.000 mensen een vraag stellen aan Google,
dat zijn er 3.500.000.000 (miljard!) per dag.

Als u eenmaal weet hoe Google werkt, kunt u vanaf dat moment álle antwoorden op de meest lastige vragen vinden. Kijk wel altijd even of de bron (website) er betrouwbaar uitziet en uit welk jaar de informatie komt. Een encyclopedie uit 1920 is natuurlijk ook minder betrouwbaar dan de laatste druk uit 2018. Ook is het verstandig om u te verdiepen in het veilig omgaan met internet. Het mag natuurlijk niet iets zijn dat u tegen houdt, maar het is zeker verstandig om deze tips over veilig internetten te lezen.

Moeilijke begrippen

Er zijn best wat obstakels als u voor het eerst een smartphone of tablet gebruikt. Zo zijn de knopjes niet altijd even groot en komen er veel moeilijke woorden voorbij. Uiteindelijk komt u met de hulp van uw omgeving een heel eind. Vaak is het voor uw (klein)kinderen een kleine moeite om de telefoon voor u in te stellen. In het filmpje hieronder wordt alvast op een hele makkelijke manier uitgelegd wat het internet is.