Internet 101: zo help je opa/oma op weg met internet

Steeds meer ouderen, en dus opa's en oma's, willen leren internetten op een smartphone, tablet of laptop. Heel goed, maar wie helpt ze op weg? Als (klein)kind kun je veel betekenen, maar vergeet niet op de volgende punten te letten.

Ouderen Smartphone Vingers

 1. Alles begint met een goed gesprek
  Om te beginnen is het belangrijk om eens te praten. Waarom wil je (o)pa of (o)ma online en welke verwachtingen hebben ze. Willen ze bijvoorbeeld graag mailtjes sturen, internetbankieren of mensen volgen op social media? Allemaal interessante informatie om ze makkelijker te vertellen wat ze kunnen doen. Er zal hier en daar best wat geduld nodig zijn, maar dat is het zeker waard.
   
 2. Stapje voor stapje (begin bij de basis)
  Als je een dagje ouder wordt, duurt het vaak ook iets langer om dingen onder de knie te krijgen. Zorg er dus voor de je de ouderen stap voor stap dingen uitlegt. Begin bij de basis en leg letterlijk iedere, kleine, stap uit. Daarnaast raden wij aan om eerst te laten zien hoe Google werkt. Zodra ze zelf vragen kunnen opzoeken, scheelt dat een hoop uitleg. 
   
 3. Vergis je niet: voor jou spreekt alles voor zich
  Als je bent opgegroeid met internet, social media en devices werken alle apps en apparaten voor je gevoel ongeveer hetzelfde. Onthoud goed dat dit voor oudere mensen vaak niet het geval is. Voor hen is het een compleet nieuwe wereld. Probeer ze dus niet alleen praktisch advies te geven, maar leg ook eens uit wat de gedachte is achter Facebook of Whatsapp, waar andere mensen het voor gebruiken én natuurlijk: wat doe je vooral niet?
   
 4. Geef kleine huiswerkopdrachtjes
  Als je (groot)ouders stimuleert om zelf kleine oefeningen te doen, zullen ze het sneller onder de knie krijgen. Vaak zijn de ouderen in het begin erg enthousiast. Als ze blijven oefenen en het steeds beter gaat, is de kans heel groot dat ze de smartphone of tablet meer en meer gaan gebruiken. Op die manier ligt dat ding niet na een jaar te verstoffen in de kast en hou je makkelijker contact met je (o)pa of (o)ma.
   
 5. Skype, Facetime of Facebook/Whatsapp-bel een keer
  Ouderen vinden het geweldig om te videobellen. Als je dat hebt geleerd zul je zien dat ze gemotiveerd raken om meer aan de slag te gaan met hun mobiele apparaat. Daarnaast voelen de ouderen zich op die manier ook een stukje minder eenzaam. Al zal het op het begin niet altijd even soepel lopen, het is een toffe ervaring. En ook hier geldt: als je het stap voor stap uitlegt, zul je zien dat het iedere keer een stukje beter gaat. 
   
 6. Geef ouderen ook tips om veilig op internet te gaan
  Ouderen die nog niet precies weten hoe het internet werkt zijn extra snel het doelwit voor internetcriminelen. Die verzinnen namelijk iedere keer weer manieren om ouderen voor de gek te houden met bijvoorbeeld phisingmails of wangiri-fraude. Leg ze dus goed uit wat de gevaren zijn en hoe je die kan vermijden. Vertel er ook direct bij dat ze nooit persoonlijke gegevens moeten delen op het internet. Hier staan alle risico's nog eens op een rij.
   
 7. Je hoeft het niet alleen te doen
  Kijk of er nog meer familieleden of mensen in je omgeving zijn die kunnen helpen. Zo hoef je het niet helemaal in je eentje te doen. Er zijn vast meer mensen die het leuk vinden als je (groot)ouders beter bereikbaar zijn. Maak bijvoorbeeld een Whatsapp-groep aan met mensen die willen helpen. Dan zorgen jullie samen dat (o)pa en (o)ma digitaal mobiel worden.

Terug naar het overzicht