Internetwoordenboek: moeilijke woorden makkelijk uitgelegd

Op internet en sociale media komt u nogal eens moeilijke begrippen tegen. Posten, liken, sharen, maar ook begrippen als hoax en fake news komen voorbij. Begrijpt u iets niet? Wij hebben voor u een grote lijst samen met interessante woorden en de betekenis.

* Instructie voor het snel opzoeken van woorden via de computer: houd de control (Ctrl) ingedrukt en druk tegelijkertijd op de F-toets. Er verschijnt bovenaan het scherm een zoekbalk, waarin u het wordt kunt intypen dat u zoekt. 
 

Begrip Betekenis Begrip Betekenis
3G/4G Het cijfer waarmee de snelheid van de internetverbinding van een mobiel apparaat wordt weergegeven. Internetbankieren Software waarmee men online bankzaken kan regelen via smartphone, tablet of de computer.
Account Combinatie van wachtwoord en gebruikersnaam waarmee een persoon kan inloggen bij een netwerk. iOS Het besturingssysteem van elektronicafabrikant Apple dat wereldberoemd werd onder de leiding van Steve Jobs.
Advertorial Een artikel op internet dat verpakt is als een redactioneel stuk, maar een commercieel doel dient. IP Adres Unieke cijfercode die wordt toegekend aan een computer die met het internet is verbonden.
Algoritme Regels waarmee bijvoorbeeld zoekmachines bepalen hoe pagina's worden gerangschikt. Kudos Een digitale eenheid waarmee gebruikers hun online waardering uiten.
Android Het besturingssysteem van Google voor elektronische apparaten als tablets en smartphones.  Like/Share Twee termen die op sociale media aangeven hoe veel impact een bericht had op het platform
Apenstaartje (@) Leesteken dat aangeeft aan wie een online bericht gericht is op sociale media.  Megabyte / Gigabyte / Terabyte Eenheid die aangeeft uit hoeveel data een digitaal bestand bestaat.
App Een programma dat u installeert op uw tablet of smartphone.  Mediawijsheid Het goed begrijpen en overweg kunnen met verschillende soorten, online en offline, media. 
Avatar Icoon of afbeelding die wordt vertoond bij de gebruikersnaam van een online account. Meme Een digitale uiting, vaak een plaatje met tekst, die grootschalig via internet wordt verspreid. 
Banner Een rechthoekige afbeelding boven een internetpagina die wordt gebruikt om reclame te tonen aan de bezoeker. MMS Multimedia Messaging Service. Ook wel een SMS waarin een foto, geluid en video verstuurd kan worden.
Blog Persoonlijke website waarop een schrijver verhalen of informatieve stukken publiceert. Mirco-SD kaart Uitneembare geheugenkaart voor kleine apparaten als een telefoon, camera of tablet.
Bluetooth Een functie op apparaten om onderling draadloos te communiceren op korte afstanden. Netwerk Een geheel van met elkaar verbonden punten, waaronder bijvoorbeeld computers.
Browser Een programma/applicatie waarmee men op het internet kan surfen. Phishing Vorm van cybercriminaliteit waarbij de oplichter via een neppagina of mail het slachtoffer verleidt om gegevens te delen.
Bufferen Een tijdelijk geheugen om alvast gegevens op te slaan tijdens het laden. Dit komt de snelheid ten goede.  Pixel Een digitaal gekleurde punt op een scherm die samen met andere pixels een beeld kunnen vormen.
Chatten Online communicatie door middel van een bepaald programma. Popup Een venster dat over de pagina verschijnt met een speciale boodschap.
Clickbait Titel van een artikel dat valse verwachtingen wekt bij de bezoeker over de inhoud. Push bericht Een kort bericht dat verschijnt op smartphones om uw aandacht te vragen.
Cloud Een online informatie-technologie waarmee men data opslaat binnen een beveiligde database. De database is via het internet overal toegankelijk. SEA Staat voor Search Engine Advertising. De eerste resultaten op Google die verkregen zijn door middel van betaling. 
Comment Een reactie onder een bericht of artikel die iemand op social media of een website plaatst. Screenshot Een foto/momentopname van het scherm van uw computer of smartphone.
Community Online omgeving waar gelijkgestemden samenkomen met een gezamenlijk doel.  Selfie Zelfportret dat is gemaakt met een smartphone door de persoon zelf.
Cookies

Data over de bezoeker van een website die wordt opgeslagen zodat de server onthoudt wat u hebt gedaan op de site.

Server Centrale hoofdcomputer die ervoor zorgt dat andere computers op internet kunnen.
Cursor Pijlvorming figuur waarmee u zaken selecteert op het beeldscherm. Smartphone Mobiele telefoon met een touchscreen en internetverbinding. Beschikt over veel van de functies van een computer.
Cybercriminelen Criminelen die met behulp van de digitale mogelijkheden slachtoffers online oplichten. Sociale Media Online platform bestaande uit verschillende deelnemers die de content verzorgen.
Cyberpesten Het digitaal pesten van mensen via online platformen en chatprogramma's. Software Programmatuur die ervoor zorgt dat een apparaat bepaalde taken uitvoert.
DigiD Systeem waarmee de overheid online controleert of uw identiteit klopt. Spam Term voor ongewenste berichten die binnenkomen op uw apparaat.
Digitale Voetafdruk Het spoor van gegevens dat u als persoon achterlaat op het internet.  Streaming Techniek om audio- en videobestanden te beluisteren via het internet.
DM Persoonlijke berichten die gebruikers aan elkaar versturen binnen een platform. Surfen Online navigeren, van pagina naar pagina, op het internet via uw browser.
Database Plaats waar gegevens digitaal verzameld en opgeslagen zijn. Tablet Mobiele computer die enkel met een touchscreen te bedienen is.
Downloaden Het online ophalen van bepaalde bestanden op een digitaal apparaat. Taggen Een speciaal kenmerk dat kan worden gekoppeld aan een persoon, artikel of post.
E-learning Educatieve activiteiten die zich op het internet afspelen. Touchscreen Beeldscherm van een apparaat dat reageert als u het aanraakt.
Emoticon Plaatjes die toegevoegd worden aan een tekst om een emotie over te brengen. Uploaden Hierbij stuurt u als gebruiker een bestand via internet naar een server. 
Fake News Foute informatie die online te vinden is en wordt verpakt als nieuws. URL Het online adres van een pagina of afbeelding op het internet. 
FAQ Overzicht van de meest gestelde vragen op een website. videobellen Een telefoongesprek dat ondersteund wordt met beeld zodat de personen elkaar kunnen zien.
Firewall Systeem dat de gebruiker beschermd tegen misbruik door derden. Viral Een online uiting die razendsnel de wereld over gaat, omdat het breed gedeeld wordt.
Fotobom Onbekend persoon die ongevraagd opvallend figureert in een foto. Vlog Online videodagboek dat op een platform wordt gedeeld door de maker.
Hacken Het inbreken in computers/accounts van derden. WiFi Verbinding die apparaten draadloos met het internet in contact brengt.
Hashtag # Het hekjesteken wordt gebruikt om zaken online te labellen met een speciale term. YouTube Grootste online platform waarop video's worden gedeeld en bekeken.
Hoax Verzinsel dat online wordt verspreid en door veel mensen wordt geloofd. Zoekmachine Online encyclopedie waarin gezocht kan worden naar online bronnen.
Home page De belangrijkste hoofdpagina van een website. Website Collectie van webpagina's die samen een geheel vormen.
Hyperlink Een verwijzing naar een andere pagina. De tekst zorgt ervoor dat u op een andere pagina terecht komt. Wiki Een collectie van online documenten die door iedereen bewerkt kunnen worden.

Terug naar het overzicht