Ouderen digitaal mobiel door inloopspreekuur in de stad

Steeds meer ouderen leren werken met digitale apparaten. Maar wat nu als u er zelf even niet meer uitkomt? In Tilburg heeft de organisatie MST daarvoor een speciaal initiatief voor opgezet: ouderen kunnen tijdens de 'Tablet inloop' al hun digitale vragen kwijt bij vrijwilligers.

Ethlyne zit er op woensdagmiddag helemaal klaar voor. Zodra haar laptop is opgestart kan ze van start. Word-bestanden, plaatjes kopiëren en plakken en een afbeelding vergroten. Dat is het doel van vandaag. Voor de jonge generatie de normaalste zaak van de wereld, maar voor Ethlyne lijkt het soms wel magie. 

Banner-repo-mst
Gelukkig is Theo er vandaag. De vrijwilliger met een ijzeren geduld. Dat is ook nodig als we Ethlyne mogen geloven: “ah, mijn dochter hoef ik dit echt niet meer te vragen hoor. Dat gaat echt niet goed. Die staat te dicht bij en heeft niet altijd het geduld. Ze gaat veel te snel.”

Eén of twee keer klikken

Ze heeft een punt: voor (klein)kinderen is het moeilijk te snappen dat ‘computeren’ of smartphones bedienen een nieuwe soort manier van denken is die u moet aanleren. Pas als Theo aan Ethlyne uitlegt hoe men een plaatje vanuit Google in een Word-bestand kopieert, snapt u hoeveel handelingen daar aan te pas komen.

Alleen al aan het verschil tussen één of twee keer klikken of de linker- en rechtermuisknop kan een middag besteed worden. Is dit geen verloren zaak? Nee, alles behalve, Ethlyne heeft meestal haar notitieblok bij, zodat er thuis verder geoefend kan worden met de tips van Theo.

Die is het ondertussen wel gewend, want hij geeft deze lessen al jaren. Eerst alleen gericht op computers en tegenwoordig helpt hij ook met andere apparaten. Vroeger werd er vooral computerles gegeven, maar die tijd is voorbij. Steeds meer mensen kwamen met andere apparaten en hele specifieke vragen.

Met dit in het achterhoofd besloot de organisatie om het initiatief wat breder op te zetten. Iedereen mag met individuele vragen en verschillende apparaten binnenlopen en wordt door een van de vrijwilligers op weg geholpen. Het succes verschilt van week tot week. De ene keer heeft Theo zijn handen vol, maar vandaag heeft Ethlyne geluk: ze krijgt gewoon een-op-een begeleiding.

Serieus, maar ook voor de fun

De inloop is een redding voor dames en heren zoals Ethlyne die op deze manier toch mee kunnen met de tijd. Vroeger gaf ze het meeste uit handen. De bankzaken via het internet bijvoorbeeld, die liet ze toch maar door de kinderen doen. Nu is het tijd om het zelf te kunnen.

Ethlyne gebruikt haar laptop en smartphone thuis trouwens ook voor de fun. “Mijn zoon heeft WhatsApp voor me geïnstalleerd en ik gebruik ook Facebook. Op die manier houd ik contact met mijn familie buiten Nederland.”

Dat moet toch wel lukken?

Ouderen krijgen zomaar een tablet cadeau en er wordt verwacht dat ze daarmee kunnen werken. In de praktijk worden ze alleen maar onzeker en gebeurt er niets met het apparaat. Uiteindelijk zijn het deze plekken waar ouderen hun digitale kennis op een laagdrempelige manier kunnen verbreden. 

Zonder ongeduldige (klein)kinderen, zonder drukte en zonder verwachtingen en eisen. Een ideale manier om wegwijs te worden in de digitale wereld. Het MST organiseert wekelijks de tabletinloop voor ouderen. Benieuwd of er bij u in de buurt iets te doen is? Vaak organiseren meerderen organisaties en maatschappelijke instellingen als de bibliotheek in uw buurt dit soort initiatieven. Op Google staan de meeste initiatieven op een rij.