8 tips voor senioren en veilig internetten

Op internet loopt u geen levensgevaar, maar er zijn wel dingen waar u op moet letten. U maakt vaak gebruik van wachtwoorden en een gebruikersnaam. Daar moet u verstandig mee omgaan, want het kan vervelend uitpakken als vertrouwelijke gegevens in verkeerde handen vallen. Hieronder daarom 6 tips om veilig te interneten op uw smartphone, tablet of laptop.

Internet veiligheid banner

 • Houd uw wachtwoorden altijd geheim
  Een pincode zou u ook niet zomaar aan iemand doorgeven. Wachtwoorden op het internet zijn net zo belangrijk en zeker ook zo geheim. Vertel dus nooit uw gebruikersnaam en/of wachtwoord aan iemand. Ook niet als als de persoon zegt dat hij/zij van een bepaald bedrijf is. Dit is een veelgebruikte smoes van internet- en/of cybercriminelen
   
 • Vertrouwt u een bericht niet? Niet reageren!
  Het zogenaamde phishing komt tegenwoordig veel voor op mobiele telefoons. Internetboeven, ook wel cybercriminelen genoemd, verzenden mails of berichten met foute informatie. Ze doen zich bijvoorbeeld voor als een bedrijf dat nog geld van u krijgt of maken u lekker met een gigantische geldprijs. Trap er niet in en druk nooit op de links in dit soort berichten. Vetrouwt u het niet? Laat de mail voor wat het is.
   
 • Bekijk goed of de website betrouwbaar oogt
  Iedereen kan tegenwoordig een website maken en artikelen plaatsen op het internet. Sommige mensen of bedrijven hebben er baat bij om verkeerde informatie te verspreiden. Bekijk dus altijd de bron van de website en neem niet alles zomaar aan. Ook afbeeldingen op het internet kunnen bewerkt zijn - ook wel gephotoshop genoemd. Kortom, ben altijd kritisch naar de afzender of bron van een internetpagina.
   
 • Zorg voor een goede virusscanner 
  Virussen, malware en ransomware zijn dé manier voor internetcriminelen en hackers om uw computer te besmetten met schadelijke programma's. Op die manier kunnen ze het systeem kraken én bijvoorbeeld geld eisen om de bestanden weer vrij te geven. Gelukkig kunt u dit voorkomen door een goede virusscanner te installeren én goed op te letten tijdens het internetten. Download geen verdachte bestanden en klik niet op onbekende hyperlinks. 
   
 • U bent de gelukkige winnaar...
  Uw persoonlijke data is geld waard op internet. Dat komt doordat bedrijven op die manier gericht een advertentie kunnen koppelen aan u als persoon. Met mooie beloftes en trucjes proberen ze persoonlijke data te achterhalen.Denk aan een bericht als: "U bent de gelukkige winnaar." Als tegenprestatie moet u persoonsgegevens invullen en krijgt u waarschijnlijk een hoop e-mails met onzinnige aanbiedingen.
   
 • Lees goed welke cookies u accepteert
  Er is onlangs nogal wat verandert binnen internetland. Zo is er een strengere wet gekomen waarbij bedrijven transparanter moeten zijn over de manier waarop ze met uw persoonsgegevens omgaan. Op die manier bent u beter beschermt tegen ongewenste reclame en weet u precies wat er met uw gegevens gebeurt. Door te weten wat uw rechten op internet zijn, kunt u op een aangenamere manier gebruik maken van het internet.