Appje als oplossing voor het eenzaamheidsprobleem

Het eenzaamheidsprobleem onder ouderen groeit. Zodra men minder mobiel wordt, stijgt het eenzaamheidsgevoel. Het is ook niet gemakkelijk, maar zien we een van de simpelste oplossingen niet over het hoofd? 

banner eenzaamheid ouderen

Mensen op leeftijd komen de deur niet meer uit vanwege gezondheidsproblemen of het sociale netwerk valt langzaam weg. Eenzaamheid ligt op de loer. Ouderen zijn minder mobiel, dat weten we, maar ook minder mobiel in de zin van; kunnen niet altijd mee met de digitale ontwikkelingen van vandaag de dag.

De generatie ouderen die momenteel eenzaam en hulpbehoevend is, vallen tussen wal en schip. Ze zijn, in tegenstelling tot jonge generaties, niet opgegroeid met digitale apparaten als de smartphone, tablet en laptop. Niet gek dat het moeilijk is om daar mee te beginnen, maar toch is dat zeker niet onmogelijk.

Het zal niet voor iedereen gelden, maar uiteindelijk kunnen veel ouderen met wat hulp aan de slag met de techniek van nu. Het zal even oefenen zijn, maar vrijwel iedereen kan uiteindelijk een appje sturen.

Veel kinderen leren hun ouders omgaan met smartphones en besteden uren aan het uitleggen van verschillende functies. Nieuwe generaties kunnen uiteindelijk sneller over weg met de smartphone en iPad, maar dat betekent gelukkig niet dat ouderen er niet mee aan de slag kunnen.

Als de nood maar hoog genoeg is. En daar ligt nu net het probleem: de noodzaak is er in principe, maar toch wordt de oplossing nog niet altijd gevonden.  Uiteindelijk is de grote vraag: wie helpt onze ouderen op weg? Er zijn genoeg mogelijkheden om onze ouderen te voorzien van informatie - vandaar het project Ouder-en-Mobiel. We moeten alleen dat eerste zetje geven.

Met deze campagne hopen we een goed voorbeeld te geven aan de jongere generatie. Zij kunnen het verschil maken in dit eenzaamheidsprobleem. ‘5 minuten maken als een groot verschil,’ staat dan ook met grote letters op de campagneposter. 5 minuten bellen maakt net dat verschil van eenzaam naar het gevoel ‘er is iemand die aan mij denkt.

5 minuten maakt ook het verschil in: ik leer jou beter kennen en we bouwen aan een betere band. Met die gedachte kunnen die vijf minuten ook veranderen in 10 of 20 minuten. Zo zorgt het belletje niet alleen voor meer, maar vooral ook beter contact met de Nederlandse ouderen.

Uiteraard komt dat telefoontje niet in de buurt komt van een gezellig bezoek en persoonlijk contact, maar laat dat (jonge) mensen niet in de weg staan om eens wat vaker te bellen. Op die manier zorgen we samen voor blije ouderen die met hun beide benen in 2019 staan.