Wat werkt beter voor ouderen: tablet versus smartphone

Zowel de tablet als smartphone is erg populair onder ouderen. Wat zijn eigenlijk de verschillen en wanneer komt nu een tablet of toch juist een smartphone van pas? We leggen u snel en overzichtelijk uit wat het verschil is. Zo kunt u makkelijk in contact blijven met uw vrienden en familie op een manier die bij u past.

Om te beginnen is er een groot verschil tussen de afmeting van het scherm. Zo is de tablet een stuk breder en langer dan de smartphone. De tablet kan eigenlijk het best vergeleken worden met een superdunne laptop die nog makkelijker mee te nemen is. De smartphone is ook gemaakt om te telefoneren, waarbij gebruikers hem vaak in hun broekzak stoppen. Bij een tablet is mobiel bellen niet mogelijk en wordt het apparaat dus ook vaker meegenomen in een aktetas of speciaal hoesje.  

Verschillende functies
Dan is er natuurlijk nog een groot verschil in functionaliteit. De smartphone is vooral bedoeld om te bellen en onderweg bereikbaar te zijn. Als u de keuze hebt om een mail te versturen vanaf een groter scherm, zal dat vaak de voorkeur hebben. Maar soms kan het niet anders en is het handig dat je de mogelijkheid hebt om te reageren via een handzame smartphone.
smartphone vs tablet


Van een tablet kunt u dus in principe niet naar mobiele nummers bellen. Met de komst van videobellen verandert het gebruik van de apparaten wel. Videobellen kan namelijk met verschillende apps als FaceTime, Skype, WhatsApp, Facebook Messenger of Viber. Op die manier kunt u via het internet contact leggen met elkaar. Vaak heb je dan wel een account nodig voor de betreffende app.

Toch liever een toetsenbord?

Het kan inderdaad soms best moeilijk zijn om te typen op zo'n klein schermpje van de smartphone. In zo'n geval kan de tablet ook een goed alternatief zijn. Veel tablets hebben namelijk accesoires als een standaard/houders, toetsenbord en speciale pennen. Op die manier kunt u makkelijker navigeren op de tablet en dat maakt het dus een ideale, kleinere vervanger van de laptop.

Als u dus voor langere tijd op een vaste plek gebruik wilt maken van het apparaat is het handig om te kiezen voor een tablet. Wil u ook onderweg bereikbaar zijn dan is de smartphone juist een betere keuze. Ook kan voor ouderen het grote scherm van de tablets goed van pas komen.