De beste videos over en met Nederlandse online ouderen

De wereld wordt steeds kleiner. Door de smartphone in onze broekzak is de hele wereld binnen handbereik, maar hoe denken ouderen over de voor- en nadelen?

In dit fragment uit 'De wereld volgens 80-jarigen' reageren ouderen op het internetgedrag van jongeren en social media. Het is leuk om een berichtje te kunnen ontvangen van uw kleindochter uit Canada, maar aan de andere kant delen jongeren misschien veel te veel over hun privé-leven?

 

Het volgende filmpje werd al enige tijd geleden gemaakt, maar dat maakt het er niet minder mooi op. Een korte introductie: twee zussen Gerrie en Truus wonen ver van elkaar vandaan. De ene in Nederland en de ander in Australië.

Ze hebben elkaar al 28 jaar niet gezien. Een goede reden om een speciale afstandsbediening te maken met een Gerrie-en-Truus knop. Het resultaat van hun eerste belletje is indrukwekkend, kijk zelf maar:

 

Dan nog het volgende filmpje dat op een hele duidelijke manier laat zien hoe groot de invloed is van het internet op het dagelijksleven van ouderen in de provincie Drenthe. Wist u dat mensen die niet kunnen deelnemen aan het digitale verkeer ook wel digibeet worden genoemd?

Veel ouderen hebben niet genoeg kennis van het internet om bijvoorbeeld te internetbankieren of de belastingaangifte te doen. Vaak vragen deze ouderen of de kinderen dit soort taken op zich nemen. Dat kan best handig zijn, maar sommige ouderen willen niet afhankelijk zijn en gaan zelf aan de slag


De laatste maar zeker niet de minste video komt uit de wetenschappelijke hoek. De onderzoekster in het filmpje is niet alleen positief over online ouderen. Ze bespreekt ook de nadelen voor mensen die al een klein sociaal netwerk hebben.

Voor hen kan het zo zijn dat sociale media plaats maken voor persoonlijk contact. Want de tijd die u achter uw computer zit, kunt u natuurlijk niet besteden aan sociale activiteiten buiten de deur.


 

 

Meer Ouder-en-Mobiel