Naar festivals en feesten? Knoop dit in je oren

Zo rond Bevrijdingsdag barst in Nederland (en daarbuiten) het festivalseizoen los. Pinkpop, Oerol, Rockwerchter, Tomorrowland en Lowlands: al deze festivals hebben gemeen dat ze drukbezocht en vaak al lang van tevoren uitverkocht zijn. Logisch, gezien de geweldige line-up die ze elke keer weten te presenteren.

Die optredens zijn natuurlijk een feest om mee te maken, maar voor je oren kunnen de effecten minder feestelijk zijn. Steeds vaker krijgen festivalbezoekers tijdelijke of zelfs blijvende gehoorschade. Niet vreemd als je bedenkt dat je op een festival, waar tot 103 decibel is toegestaan, eigenlijk maar vijf minuten ‘onbeschermd’ muziek kunt luisteren. Daarom adviseert de Nationale Hoorstichting oordopjes te gebruiken.

oordopjes

Wist je dat iemand die geen oordopjes draagt, vijf keer meer kans heeft op gehoorschade dan iemand die ze wel draagt? Dat geldt trouwens niet alleen bij festivals: ook door te harde muziek op je telefoon of in een kroeg of club kan gehoorschade ontstaan. Logisch dus dat gehoorstoornissen een van de meest voorkomende chronische lichamelijke aandoeningen zijn. Een gehoorapparaat wordt door de zorgverzekering vergoed, maar je kunt gehoorschade eenvoudig voorkomen met oordopjes.

Oordopjes dus. Maar gaan die niet ten koste van de kwaliteit van de muziek? En kun je nog wel gewoon een gesprek voeren met die dingen in? Geen zorgen: speciaal voor concert- en festivalbezoekers bestaan oordoppen met een muziekfilter. Hierdoor kun je de muziek goed horen, terwijl je gehoor wordt beschermd tot ongeveer 100 decibel. Goede oordoppen hebben een minimale demping van SNR (Signaal-ruisverhouding) = 17. Met deze oordopjes versta je de mensen om je heen, hoor je de muziek goed én ben je goed beschermd.

Doe jezelf en je oren een plezier, en investeer in een paar goede oordopjes. Standaard oordoppen met muziekfilter vind je al voor gemiddeld € 12,95. Ben je fervent festival- of concertbezoeker? Overweeg dan oordopjes op maat te laten maken. Dit kan bij een audicien.

Lees ook

Waarom een reanimatiecursus?
Draagt uw kind een fietshelm?
Tips om gaatjes te voorkomen
Waarom vrijwilliger worden?
Gezond zonnen: het kan