Waarom een reanimatiecursus?

Eigenlijk is het antwoord op die vraag heel simpel: omdat u er een leven mee kunt redden. Omdat u net op uw werk, op straat of tijdens een sporten naast iemand kunt staan die een hartstilstand krijgt. In Nederland gebeurt dit namelijk gemiddeld 300 keer per week. En daar staat u dan. In shock, in plaats van in actie.

Op dit moment overleeft slechts 10 tot 20% van de slachtoffers een hartstilstand. De eerste 6 minuten na zo’n hartstilstand zijn cruciaal. Wie goed voorbereid is en weet hoe hij of zij moet handelen, kan een leven redden. 35 euro kost het, zo’n cursus waarmee u het verschil kunt maken.

Wat leert u bij een reanimatiecursus?

In de basiscursus van ongeveer 4 uur leert u hoe u een hartstilstand herkent en wat u als eerste doet, hoe en in welk tempo u moet reanimeren en hoe u een AED (Automatische Externe Defibrillator) aansluit en bedient. Samen met andere cursisten oefent u alle reanimatiestappen op oefenpoppen en maakt u gebruik van een oefen-AED. Na afloop van de cursus ontvangt u een certificaat. In de jaarlijkse herhalingscursus oefent u de vaardigheden opnieuw. Deze cursus duurt ongeveer 2 uur en kost 15 euro per keer.

reanimatiecursus

De cursussen worden georganiseerd door (partners van) de Hartstichting. Kijk hier voor meer informatie en cursussen bij u in de buurt. Belangrijk om te weten: diverse zorgverzekeraars vergoeden een reanimatiecursus via de aanvullende verzekering. Check dit bij uw verzekering. Meestal vindt u deze vergoeding onder het kopje 'preventieve zorg' of 'preventieve cursus'. Deelnemers van het UnitedConsumers Zorgcollectief die een aanvullende zorgverzekering van VGZ hebben kunnen een vergoeding voor een reanimatiecursus krijgen.

Lees ook

Naar festivals en feesten? Knoop dit in je oren
Draagt uw kind een fietshelm?
Tips om gaatjes te voorkomen
Waarom vrijwilliger worden?
Gezond zonnen: het kan

Terug