Waarom vrijwilliger worden?

Een derde tot de helft van alle Nederlanders doet minstens één keer per jaar vrijwilligerswerk. En terecht. Het is goed tijd vrij te maken om iets voor een ander te doen, of om iets terug te doen voor de maatschappij. En we worden er zelf ook bepaald niet slechter van. Want:

1. Een ander helpen geeft een goed gevoel

Het is fijn om wat voor een ander te kunnen doen. Door uw tijd te besteden aan een persoon of organisatie die dat nodig heeft, maakt u het leven (of op zijn minst de dag) van zo iemand ietsje beter. En anderen blij zien, maakt u ook blij. De dank die u krijgt door een luisterend oor of juist helpende hand te bieden, is niet in geld uit te drukken.

vrijwilliger

2. Het geeft structuur

Voor mensen die tijdelijk zonder werk zitten of afgekeurd of met pensioen zijn, kan het extra waardevol zijn om zingeving aan de dag te geven. Vrijwilligerswerk kan een mooie vervanger zijn van een (betaalde) werkplek: u voelt zich nuttig en heeft sociale contacten. Het is vrijwillig, maar niet vrijblijvend: er wordt iets van u verwacht. En dat geeft structuur aan uw dag en week.

3. U leert nieuwe mensen kennen

Naast de voldoening en structuur die vrijwilligerswerk geeft, leert u ook nieuwe mensen kennen. Niet alleen de mensen bij of voor wie u vrijwilligerswerk doet, maar ook de mensen met wie u samenwerkt. Zoals uw keuze voor het type vrijwilligerswerk iets over u zegt, geldt dit ook voor andere vrijwilligers. En dat schept een band.

4. U doet iets terug voor de maatschappij

Er zijn ontelbaar veel organisaties en verenigingen die werken met vrijwilligers. Nederland zou er héél anders uitzien als alle vrijwilligers ineens zouden stoppen! Sporten wordt onbetaalbaar, musea zouden moeten sluiten en nog meer mensen vereenzamen.

5. U leert nieuwe dingen

U kunt iets zoeken dat in het verlengde ligt van wat u altijd hebt gedaan. De zorg bijvoorbeeld. Of bardienst bij de sportvereniging. Maar dat hoeft niet! Juist doordat er op zo veel verschillende terreinen vrijwilligerswerk is te vinden, is er altijd wel iets waar uw interesse ligt. Kies eens iets heel anders, en ontdek en ontwikkel een andere kant van uzelf. Help een vluchteling Nederlands te leren. Ga voorlezen aan kinderen met een taalachterstand. Help iemand in de schuldsanering met de boekhouding. Ga helpen bij de voedsel- of kledingbank.

Google eens op ‘vrijwilliger worden’, eventueel in combinatie met uw woonplaats, en u ziet: u bent hard nodig!

Lees ook

Naar festivals en feesten? Knoop dit in je oren
Waarom een reanimatiecursus?
Tips om gaatjes te voorkomen
Draagt uw kind een fietshelm?
Gezond zonnen: het kan

Terug