Gezond zonnen: het kan

Wat is er relaxter dan even heerlijk onderuit in het zonnetje? Maar mogen we dat nog wel, gezien alle risico’s die de zon met zich meebrengt? Het goede nieuws is: jazeker. Lees maar.

  • Zonlicht en -warmte hebben direct effect op de bloedcirculatie, die weer zorgt voor de juiste zuurstofvoorziening van het lichaam en zo voor een stabiele hartslag en een goede regulering van bloeddruk en ademhaling. De zon werkt als katalysator voor al deze lichaamssystemen.
  • Een tekort aan zonlicht in de winterperiode kan een gevoel van vermoeidheid, neerslachtigheid en zelfs depressie veroorzaken. Zonlicht stimuleert namelijk de aanmaak van melatonine, een hormoon dat zorgt voor een natuurlijk waak-/slaapritme. Een verminderde hoeveelheid dag-/zonlicht kan slaapproblemen en stemmingswisselingen veroorzaken.
  • Onder invloed van zonlicht wordt vitamine D aangemaakt in de huid. Vitamine D zorgt (onder andere) voor de opname van calcium, dat weer noodzakelijk is voor de opbouw van het skelet en gebit. Verder is uit recent onderzoek gebleken dat vitamine D een beschermende rol zou kunnen hebben tegen borst-, darm- en prostaatkanker.

zonnen

Kortom: zonlicht is van groot belang voor onze gezondheid. Maar een teveel kan toch nadelige effecten hebben. Wanneer doen we het goed? Houd u aan deze ‘regels’:

  • Voor de gemiddelde blanke persoon is een kwartier zonlicht per dag al voldoende. Mensen met een donkere huid hebben, door de beschermende laag pigment in hun huid, iets langer nodig om aan hun gezonde dagelijkse dosis zonlicht te komen, en mensen met een heel lichte huid juist korter.
  • Gaat u langer de zon in? Neem dan voldoende beschermende maatregelen. Laat sowieso uw huid langzaam wennen, bouw het aantal zonuren op.
  • Kies een zonnebrandcrème met beschermingsfactor die past bij uw huidtype. Bescherm ook vooral uw gezicht met een hoge factor. Niet alleen vanwege het risico op huidkanker, maar ook vanwege versnelde huidveroudering.
  • Bescherming is meer dan een goede crème of hoge factor: denk ook aan een petje / zonnehoed en kleding.
  • Een parasol geeft schaduw, maar houdt geen UV-straling tegen! Smeer u dus ook in als u onder een parasol zit of ligt.
  • Vermijd directe blootstelling aan de zon op de heetste uren van de dag (tussen 12 en 15 uur).
  • Lijkt u na een paar uur zonnen niet verkleurd? Weet dat u uw kleur pas na 72 uur goed kunt beoordelen.

Lees ook

Naar festivals en feesten? Knoop dit in je oren
Waarom een reanimatiecursus?
Draagt uw kind een fietshelm?
Tips om gaatjes te voorkomen
Waarom vrijwilliger worden?

Terug