Spoed in het buitenland: wat te doen

Met uw UnitedConsumers goedkope zorgverzekering bent u wereldwijd verzekerd als u onverwacht zorg nodig heeft. Weet u wat te doen als u in het buitenland naar het ziekenhuis moet?

Werelddekking in de basis zorgverzekering?

Voor spoedeisende zorg geldt dat dit wereldwijd vergoed wordt op basis van Nederlandse tarieven. Gaat u naar een ‘duur’ land op vakantie, dan heeft u een aanvullende verzekering of reisverzekering nodig die u tegen zorgkosten boven Nederlandse markttarieven beschermt.

Voor welke zorg ben ik verzekerd in het buitenland?

Uw zorgverzekering beschermt u tegen alle spoedeisende zorg in het buitenland. De vuistregel is: als het niet kan wachten tot u terug in Nederland bent, is het verzekerd. Houd daarbij wel rekening dat:

  • U voor sommige behandelingen toestemming nodig heeft van VGZ of Bewuzt.
  • U alleen de in Nederland marktconforme prijs voor een behandeling vergoed krijgt. In sommige landen is dit niet toereikend moet u bijbetalen. U kunt dit bijverzekeren met een aanvullende verzekering of reisverzekering.
  • Toeristen in sommige landen naar privé klinieken worden gebracht. Deze zijn vaak veel duurder en kunnen buiten uw vergoeding vallen.
  • Kosten voor huisartsen in het buitenland heel eenvoudig vergoed worden, omdat zij ziekenhuisopname in sommige gevallen kunnen voorkomen. Aarzel dus niet om een huisarts te raadplegen.

Hoe kan ik me voorbereiden op spoed in het buitenland?

Misschien wel de belangrijkste voorbereiding die u voor uw zorgverzekering in het buitenland kunt treffen, is het nummer van de VGZ of Bewuzt Alarmcentrale goed te noteren of in uw telefoon op te slaan. Bel bij spoed direct met de VGZ of Bewuzt Alarmcentrale, de medewerkers zullen u precies vertellen waar u aan toe bent en hoe u de zaken goed kunt regelen.

VGZ Alarmcentrale +31 (0)40 297 55 50 of Bewuzt Alarmcentrale +31 (0)40 297 58 90 (24/7 bereikbaar)

Daarnaast raden wij u aan om uw EHIC (achterzijde van uw zorgverzekeringspas) altijd bij u te hebben in het buitenland. Deze geldt als uw zorgverzekeringbewijs in buitenlandse ziekenhuizen. In sommige landen is een E111 formulier nodig. Die kunt u, als u deze nodig heeft, opvragen via de VGZ Alarmcentrale. Zonder E111 loopt u het risico dat u de (aanzienlijke) rekening zelf moet voorschieten. Als u twijfelt of de zorg wel vergoed wordt raden we u aan om contact op te nemen met de VGZ of Bewuzt Alarmcentrale.

Meer veelgestelde vragen over de VGZ zorgverzekering