Fitness en blessures

Wat is fitness?

Met 3.4 miljoen mensen die naar de sportschool gaan, is fitness de populairste sport van Nederland. Onder fitness vallen tal van activiteiten die zorgen dat u fit wordt of blijft. Bij fitness wordt over het algemeen onderscheid gemaakt tussen duursport en krachtsport.

Duursport

Duursport zorgt voor meer uithoudingsvermogen en vetverlies op korte termijn. Voorbeelden van duursport, ook cardio genoemd, zijn: hardlopen, fietsen, spinning en crosstraining.
Cardio heeft de volgende voordelen:

 • Helpt om af te vallen
 • Verbetert de conditie
 • Goed voor uw bloeddruk
 • Minder kans op botontkalking
 • Verlaagt de kans op hart- en vaatziekten

Krachtsport

Krachtsport richt zich op alle oefeningen waarmee de spierkracht wordt vergroot. Het doel van krachttraining is om het spierweefsel groter te maken, om sterker te worden en meer kracht te krijgen. Dit heeft vaak het doel om bepaalde bewegingen beter uit te voeren, zodat prestaties verbeterd worden.
Krachttraining heeft de volgende voordelen:

 • Geeft u energie
 • Maakt u sterker en fitter
 • Verhoogt de stofwisseling
 • Zorgt voor een goede nachtrust

Fitnessblessures voorkomen

Wilt u ook gaan fitnessen? Zorg dan dat u de juiste voorbereidingen treft. Bouw de training rustig op en houdt rekening met uw niveau en leeftijd. Met de onderstaande tips kunt u een groot aantal blessures voorkomen.

 • Stop bij pijn
 • Zorg voor goede schoenen
 • Sla de warming up niet over
 • Vergeet de cooling down niet
 • Maak gebruik van een sportschema
 • Gebruik de apparaten op de juiste manier
 • Voorkom overbelasting door rust te nemen
 • Vraag een fitnessinstructeur om begeleiding

Blessures

Het blessurerisico is bij fitness relatief laag in vergelijking met andere sporten. Toch ligt het aantal blessures vrij hoog, omdat er zoveel mensen fitnessen. Met 540.000 blessures per jaar staat fitness op de derde plaats na voetbal en hardlopen.

De blessures ontstaan hoofdzakelijk door verkeerde uitvoering van de oefeningen of verstappen/verdraaien. Bovendien slaan veel sporters de warming up en cooling down over. Terwijl dit juist blessures helpt voorkomen. Bijna de helft van de fitnessblessures ontstaat geleidelijk en komt voornamelijk door overbelasting. Daarnaast is een derde van de blessures een terugkerende, oude blessure. Toch zijn de blessures door fitness meestal niet ernstig en hoeven fitnessers niet snel naar de Spoedeisende hulp of voor opname naar het ziekenhuis.

De top 5 meest voorkomende fitnessblessures

 1. Schouderblessures
 2. Knieblessures
 3. Rugblessures
 4. Armblessures
 5. Enkel- en onderbeenblessures

Vergoeding bij blessures

Ondanks dat het blessurerisico bij fitness vrij laag is, zijn er ieder jaar toch 540.000 fitnessblessures. Indien u last heeft van een blessure is het verstandig om naar een sportarts of fysiotherapeut te gaan. Door middel van oefeningen, advies en begeleiding kunnen zij u helpen om van de klachten af te komen.

Fysiotherapie wordt vanuit de basisverzekering in de meeste gevallen niet vergoed. Vanuit de aanvullende verzekering krijgt u een budget voor beweegzorg dat u onder andere kunt besteden aan fysiotherapie. U hoeft geen eigen risico te betalen voor behandeling door een fysiotherapeut.

U kunt met een sportblessure ook terecht bij een sportarts. Hier is het eigen risico op van toepassing. Wilt u naar een sportarts ter preventie van blessures? Dan kunt u gebruik maken van het preventie budget uit de aanvullende verzekering. Het hangt af van uw aanvullende verzekering hoeveel budget u hiervoor krijgt. Voor deze sportzorg heeft u geen verwijzing nodig.

U krijgt enkel een volledige vergoeding wanneer u naar een gecontracteerde sportarts of fysiotherapeut gaat. VGZ heeft contracten met sportartsen die aangesloten zijn bij de Federatie van sportmedische instellingen.

Zorgverzekering voor sporters

Sporten is natuurlijk gezond, maar een blessure ligt altijd op de loer. Met onze zorgverzekering van VGZ bent u verzekerd van voldoende fysiotherapie en preventie sportzorg. U bent goed verzekerd en kunt tegelijk besparen op uw zorgverzekering. Met uw ledenvoordeel kunt u bovendien voordelig sporten bij groot aantal sportscholen in heel Nederland. Geen gedoe, wel de korting.