Hardlopen en blessures

Ruim 2 miljoen Nederlanders lopen hard. En dat is niet zo gek ook, want hardlopen is leuk, uitdagend en gemakkelijk. Voor hardlopen heeft u bovendien weinig materiaal nodig. Met een paar goede hardloopschoenen komt u al een heel eind. En het fijne van hardlopen is dat het kan waar en wanneer u wilt.

Beginnen met hardlopen

Ook voor hardlopen geldt dat het belangrijk is om niet te hard van start te gaan. Begint u net met hardlopen? De volgende tips helpen u vast:

 • Stel een doel vast
 • Neem voldoende rustdagen
 • Ga met regelmaat hardlopen
 • Bouw uw niveau langzaam op
 • Loop niet steeds dezelfde route
 • Maak gebruik van een loopschema
 • Zorg voor goede hardloopschoenen
 • Train eerst uw uithoudingsvermogen
 • Vergeet de warming up en cooling down niet
 • Hardloop apps begeleiden u tijdens het rennen

Hardloopblessures voorkomen

Hoewel hardlopen altijd en overal kan, is het wel een sport om serieus te nemen. Wist u bijvoorbeeld dat u bij iedere landing 2 tot 3 keer uw lichaamsgewicht opvangt? Wanneer u 5 kilometer loopt, maakt u al snel 4000 passen en dus ook 4000 landingen. Om blessures te voorkomen is het van groot belang om een goede looptechniek te hebben. Bij veel hardloopzaken kunt u terecht voor persoonlijk loopadvies.

Daarnaast is het af te raden om door pijn of stijfheid heen te lopen. De meeste hardloopblessures ontstaan geleidelijk, waardoor ze vaak ook langzaam genezen. Bij hardlopen geldt: voorkomen is beter dan genezen. Per jaar lopen 700.000 hardlopers een blessures op. 55% van de hardloopblessures ontstaat door overbelasting door een herhaalde beweging. 26% van de blessures komt door een val tijdens het hardlopen. Hardlopen staat hiermee op de tweede plaats van sporten met de meeste blessures.

De top 5 meest voorkomende hardloopblessures

 1. Knie
 2. Onderbeen (o.a. achillespees)
 3. Enkel
 4. Heup/bovenbeen
 5. Voet, hiel

Vergoeding bij blessures

De kans op een blessure door hardlopen is vrij groot. Dit is zeker geen reden om niet naar buiten te gaan om een rondje te rennen. Wanneer u een blessure heeft, is het aan te raden om advies te vragen bij een sportarts of fysiotherapeut. Zij kunnen u helpen met oefeningen, advies en begeleiding om van uw blessure af te komen.

Fysiotherapie wordt in de meeste gevallen enkel vergoed vanuit de aanvullende verzekering. U krijgt een budget voor beweegzorg dat u onder andere kunt besteden aan fysiotherapie. Voor behandeling door een fysiotherapeut is geen eigen risico van toepassing.

Ook bij de sportarts kunt u terecht met uw hardloopblessure. Sport medisch advies bij blessures wordt sinds begin 2016 vergoed vanuit de basisverzekering. De zorg komt ten laste van het eigen risico (mits deze nog niet verbruikt is). Wilt u naar een sportarts om een blessure te voorkomen? Dan kunt u gebruik maken van het preventie budget uit de aanvullende verzekering. De hoogte van dit budget hangt af van uw aanvullende verzekering. U heeft voor deze sportzorg geen verwijzing nodig en het eigen risico is niet van toepassing.

Om een volledige vergoeding te krijgen, is het belangrijk dat u naar een gecontracteerde sportarts of fysiotherapeut gaat. VGZ heeft contracten met sportartsen die aangesloten zijn bij de Federatie van sportmedische instellingen.

Als hardloper is het aan te raden om een zorgverzekering te kiezen met een ruime vergoeding voor fysiotherapie en preventieve sportzorg. Zo kunt u onbezorgd blijven hardlopen. Goed voor elkaar.

Lees ook

Fitness en blessures