Sport en blessures

Sport draagt bij aan een gezonde levensstijl en wordt vanuit de zorgverzekering ook steeds meer gestimuleerd. Het maakt niet uit of u sport om te winnen, voor de gezelligheid of om een betere conditie te krijgen, sporten is goed voor u. Ondanks dat sporten gezond is, lopen veel mensen tijdens het sporten een blessure op. U verzwikt uw enkel tijdens het hardlopen of u geeft uw lichaam onvoldoende rust tussen de trainingen.

Sportblessures voorkomen

Jaarlijks raken ruim 4 miljoen Nederlanders geblesseerd tijdens sporten. Met name sporters tussen de 15 en 39 jaar lopen een grote kans op blessures. Dit is natuurlijk vervelend voor de sporter zelf. Daarnaast worden sportblessures vaak behandeld door specialisten, wat leidt tot hogere zorgkosten. Het is daarom belangrijk om blessures zoveel mogelijk te voorkomen.

Bouw het sporten goed op

 • Zorg dat u het sporten geleidelijk opbouwt. Volg een trainingsschema dat past bij uw leeftijd, conditie en sport. Zeker wanneer u net begint met sporten is het belangrijk dat u niet te fanatiek van start gaat.
 • Vergeet de warming up niet. Hierdoor worden uw spieren soepeler en werken ze beter samen.
 • Door spierversterkende oefeningen ontwikkelt u kracht en snelheid. Zo kunt u onverwachte bewegingen beter opvangen.
 • Sluit het sporten af met een cooling down van minimaal 10 minuten. U kunt bijvoorbeeld uitlopen of rek- en strekoefeningen doen. De cooling down is belangrijk voor het herstel van de spieren en voorkomt spierpijn.
 • Wanneer u regelmatig sport, blijft u fit. Heeft u een tijdje niet gesport? Pak het sporten dan geleidelijk weer op, zeker als u wat ouder bent.

Passende sportuitrusting

 • Draag comfortabele, ademende sportkleding die passen bij de weersomstandigheden.
 • Draag geschikte sportschoenen waarvaan de demping en stevigheid in orde is. Ongeschikte sportschoenen veroorzaken namelijk blessures aan de rug, enkel-, knie- en heupgewricht. Vervang uw sportschoenen dus op tijd.

Gezonde levensstijl

 • Let op uw voeding. Om te sporten heeft u namelijk brandstoffen nodig.
 • Voorkom overgewicht. De belasting op uw spieren, pezen en gewrichten is aanzienlijk groter bij overgewicht.
 • Houd tijdens het sporten uw vochtbalans op peil door voldoende te drinken.

Wat te doen bij een sportblessure?

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Helaas is een blessure niet altijd te verhinderen. Wanneer u pijn voelt tijdens het sporten, stopt u dan meteen. Doorgaan kan enkel meer schade veroorzaken. Als u een blessure heeft, is het belangrijk dat uw lichaam tijd krijgt om te herstellen.
Voor sommige blessures moet u door naar een arts, terwijl u andere ook zelf kunt behandelen.
Sportblessures zijn te onderscheiden in twee soorten:

 1. Acute blessure: wordt vaak veroorzaakt door een val, botsing, klap of verkeerde beweging. Dit gebeurt het meest bij sporten waar veel fysiek contact is zoals voetbal en hockey. Bij een acute blessure is er vaak sprake van een zwelling, kneuzing, scheuring, verstuiking of botbreuk.
 2. Chronische blessure: overbelastingsletsel met vaak stressfracturen en peesontstekingen. Deze blessures ontstaan geleidelijk en komen het meest voor bij sporten met herhalende bewegingen zoals wielrennen, zwemmen en tennis. Hoewel overbelasting in het begin vaak niet ernstig lijkt, is het net zo schadelijk als acuut letsel. Wanneer de klachten niet behandeld worden, verergeren ze meestal.

Blessures per sport

Iedere sport is echter anders. En ook de blessures verschillen per sport. Hieronder leest u wat de meest voorkomende blessures zijn voor de tien populairste sporten van Nederland.

 1. Fitness
  Fitness is de populairste sport in Nederland en is relatief gezien ook een veilige sport. Toch raken jaarlijks 370.000 sporters geblesseerd bij fitness. Het gaat vaak om overbelasting van de knie, enkel en schouders. Gelukkig zijn deze blessures vaak niet zo ernstig en goed zelf te voorkomen en te behandelen.
 2. Hardlopen/joggen
  Bij hardlopen komen met name blessures aan de knie of enkel voor. Jaarlijks raken 710.000 hardlopers geblesseerd. Bij hardlopen gaat het vaak om chronische blessures, waarvan er veel eenvoudig te voorkomen zijn.
 3. Tennis
  Een derde van de tennisblessures ontstaan geleidelijk en bestaan voornamelijk uit overbelasting van spieren en pezen zoals de tennisarm. De volgende tips helpen u om blessures te voorkomen.
 4. Zwemmen
  Bij zwemmen komen relatief weinig blessures voor. Zwemblessures ontstaan over het algemeen door overbelasting, waarvan de zwemmersschouder de meest voorkomende is. Het type blessure verschilt per zwemslag.
 5. Voetbal
  Met ruim 1 miljoen blessures per jaar telt voetbal het grootst aantal blessures in Nederland. Voetbal is een contactsport, waarbij de meeste blessures opgelopen worden door fysiek contact met andere spelers. Hierdoor komen bij voetbal veel verschillende blessures voor. Lees hier hoe u het beste voetbalblessures kunt voorkomen en behandelen.
 6. Wielrennen
  De kans op blessures is bij wielrennen vrij klein. Maar als er iets gebeurt, gaat het vaak om ernstige blessures. Een ritje naar de Eerste Hulp is bij wielrennen dan ook eerder regel dan uitzondering. De meest voorkomende blessures zijn een botbreuk in het sleutelbeen, de schouder of ribben.
 7. Volleybal
  Met een half miljoen volleyballers en ruim 170.000 blessures per jaar, is volleybal procentueel erg blessuregevoelig. Volleyballers lopen snel een blessure op aan de enkels, handen en vingers. Daarnaast komen ze vaker dan andere sporters terecht op de Eerste Hulp. Om blessures te voorkomen, is het verstandig om op de volgende zaken te letten voordat u gaat volleyballen.
 8. Hockey
  Hockey is een contactsport waarbij het er vaak hard aan toegaat. Blessures aan de knie of enkel komen het meest voor. Daarnaast komen veel hockeyers op de Eerste Hulp doordat ze geraakt zijn door een hockeybal of een hockeystick. Belangrijk om te weten wat u ter preventie kunt doen, om de blessures zo veel mogelijk te beperken.
 9. Turnen
  De meeste blessures bij turnen ontstaan acuut door bijvoorbeeld een verkeerde landing. Daarnaast ontstaan overbelastingsblessures aan de pezen in schouder, pols, knie en enkel door het te vaak herhalen van oefeningen. De blessures verschillen per turndiscipline, maar er zijn wel algemene richtlijnen om blessures zoveel mogelijk te voorkomen.
 10. Paardensport
  Bij paardrijden is de kans op een blessure klein. Hier staat wel tegenover dat als er een blessure is, deze vaak ernstig is. Zowel Eerste Hulp behandelingen als het aantal acute ziekenhuisopnamen zijn bij paardensport relatief hoog. De meest voorkomende blessures zijn een fractuur in het sleutelbeen en de schouder. Ook letsel aan hoofd, hals of nek komt vrij vaak voor. Juist bij paardensport dient u niet alleen rekening te houden met uw eigen veiligheid, maar ook met dat van het paard. Zorg daarom dat u goed voorbereid bent.

Vergoeding bij blessures vanuit de zorgverzekering

Heeft u toch een blessure opgelopen en beperken de klachten u in het beoefenen van uw sport?  Dan is het raadzaam om hulp te zoeken om uw blessureklachten te verhelpen. U kunt hiervoor terecht bij de fysiotherapeut of bij een sportarts.

Fysiotherapie

Door middel van oefeningen, advies en begeleiding kan een fysiotherapeut u helpen om van uw blessure af te komen. Fysiotherapie wordt in de meeste gevallen niet vanuit de basisverzekering vergoed. Vanuit de aanvullende verzekering krijgt u een budget voor beweegzorg dat u onder andere aan fysiotherapie kunt besteden. Hierop is geen eigen risico van toepassing.

kruisje Vergoeding uit basisverzekering
vinkje Vergoeding uit aanvullende verzekering
kruisje Eigen risico van toepassing
kruisje Verwijsbrief
vinkje Gecontracteerde zorgverlener voor volledige vergoeding

Sportarts

U kunt met uw klachten ook terecht bij de sportarts voor sport medisch advies. Tijdens de behandeling kijkt de sportarts naar de belasting en belastbaarheid om zo een diagnose te stellen.  Sinds januari 2016 wordt sport medisch advies bij blessures en begeleiding bij revalidatie vergoed vanuit de basisverzekering. U heeft voor deze zorg een verwijzing van de huisarts nodig en het eigen risico is hierop van toepassing.

Vanuit alle aanvullende verzekeringen krijgt u bovendien per jaar een budget voor preventie. U kunt dit budget gebruiken voor een sportkeuring of sport medisch advies, om zo blessures te voorkomen. Voor deze zorg heeft u geen verwijzing nodig en het eigen risico is hierop niet van toepassing. De hoogte van dit budget hangt af van uw aanvullende verzekering:

VGZ Aanvullend Goed € 200,- per kalenderjaar
VGZ Aanvullend Beter  € 400,- per kalenderjaar
VGZ Aanvullend Best € 500,- per kalenderjaar
VGZ Jong Basis Pakket  € 75,- per kalenderjaar
VGZ Jong Uitgebreid Pakket  € 200,- per kalenderjaar
VGZ Single/Duo Basis Pakket € 75,- per kalenderjaar
VGZ Single/Duo Uitgebreid Pakket € 200,- per kalenderjaar
VGZ Gezin Basis Pakket € 75,- per kalenderjaar
VGZ Gezin Uitgebreid Pakket € 400,- per kalenderjaar
VGZ Vitaal Basis Pakket € 75,- per kalenderjaar
VGZ Vitaal Uitgebreid Pakket € 500,- per kalenderjaar

Voor een volledige vergoeding is het belangrijk dat u naar een gecontracteerde sportarts of fysiotherapeut gaat. VGZ heeft contracten met sportartsen die aangesloten zijn bij de Federatie van sportmedische instellingen. Zo krijgt u de kosten tot het maximum tarief volledig vergoed en bent u bovendien verzekerd van de beste zorg.

Zorgverzekering voor sporters

U kunt besparen op uw zorgverzekering door te kiezen voor een aanvullende verzekering die past bij uw situatie. Onze zorgverzekering van VGZ biedt pakketten met ruime vergoedingen voor sporters. Met deze aanvullende zorgverzekering bent u verzekerd van voldoende fysiotherapie en preventieve zorg zoals sport medisch advies. Met het VGZ ledenvoordeel krijgt u bovendien korting bij tal van sportscholen in heel Nederland. Zo doen we dat.