Lekker buitenspelen met elkaar!

12 juni 2019 is het Nationale Buitenspeeldag. Jawel, er is een dag uitgeroepen tot bevordering van het buitenspelen van onze kinderen. En niet onterecht, zo leert onderzoek van de universiteiten in Leiden en Lissabon ons.

Dit onderzoek wees uit dat het goed is voor kinderen om buiten te spelen, het is goed voor de gezondheid en kinderen ontwikkelen zich door zelf te spelen. Tijdens het buitenspelen leren kinderen communiceren met leeftijdgenootjes en onderlinge problemen op te lossen. Speelgedrag zegt iets over sociale vaardigheden. Kinderen die te weinig kans krijgen om buiten te spelen, leren minder snel dan hun leeftijdsgenootjes emoties te herkennen en andere kinderen te begrijpen en komen hierdoor aan de zijlijn te staan. Daar staat tegenover dat kinderen die gedurende langere tijd in kleine groepjes spelen, echte sociale dieren zijn. ‘Ze hebben diepere contacten met elkaar, worden meer gezien als individu en kunnen zichzelf zijn zonder meteen te worden gecorrigeerd,’ aldus onderzoeker Carolien Rieffe van de Universiteit Leiden.

buiten spelen

Kortom: naar buiten met die kinderen! Meestal vinden ze zelf genoeg om mee te spelen, maar mochten ze even op gang geholpen moeten worden, stel dan deze spelletjes eens voor:

  • Flessenvoetbal: vul plastic flessen met water en laat kinderen de fles van een ander omgooien / -schoppen met een bal. Wie het eerst een lege fles heeft, heeft verloren.
  • Tikkertje met verlosser: wijs een tikker aan en een verlosser. De tikker mag niet weten wie de verlosser is! De verlosser mag de afgetikte kinderen verlossen. De tikker wint als de verlosser is afgetikt.
  • Buutverstoppertje: wijs een plek aan als buut, zoals een lantaarnpaal. Laat 1 kind tellen terwijl anderen zich verstoppen. Verstopte kinderen kunnen zich vrijbuten als ze eerder bij de buut zijn dan de zoeker. Als iemand buutvrij voor de hele pot roept, mogen alle door de zoeker gevonden kinderen zich opnieuw verstoppen.
  • Stoepkrijt-twister: kleur met stoepkrijt wat stoeptegels, zodat het lijkt op een Twister speelveld. Kijk even op internet naar de spelregels en spelen maar!

De kinderen gaan zichzelf zeker vermaken, maar wie zegt dat buitenspelen alleen goed is voor kinderen? Ook voor u is het goed. Zo brengt u op een gezonde en speelse manier tijd door met uw kind. 

Lees ook

Samen sporten
Geen tijd om te sporten?
Fietsend door nederland
Blijf bewegen bij dementie
Heb ik een gezond gewicht?
Workouts voor een fitte zomer
Afvallen tijdens het schoonmaken
Geocaching, het nieuwe schatzoeken
Blijf in topvorm met Strava en Runkeeper

Terug