Workouts voor een fitte zomer

Fit de zomer in? Het kan met deze drie gratis workout-apps!

Workout Trainer (Gratis, beschikbaar voor Android en iOS)

Met Workout Trainer krijg je duizenden gratis workouts, voorzien van stap-voor-stap instructies door deskundige trainers. Je kunt de app thuis gebruiken, maar ook bijvoorbeeld met gewichten in de sportschool. De app houdt je voortgang bij en je kunt je ervaringen delen met meer dan 20 miljoen andere gebruikers.

Nike + Training Club (Gratis, beschikbaar voor Android en iOS)

Deze training-app van Nike biedt workouts ontworpen door professionele atleten, trainers en zelfs beroemdheden. De oefeningen zijn gericht op kracht, uithoudingsvermogen en lenigheid. Daarnaast is er een lijstje met workouts die zich focussen op een bepaald deel van je lichaam, zoals je armen, billen of buik. Afhankelijk van hoeveel tijd je hebt en wat je wilt trainen, stelt de app een programma voor je samen dat tussen de 15 en 45 minuten duurt. Er zijn drie niveaus, dus het maakt niet uit of je een beginner bent of een ervaren sporter.

Workout Tracker Gym Log Exercise Trainer (Gratis, beschikbaar voor Android en iOS)

Deze app is ideaal voor wie een groot aanbod aan oefeningen zoekt, en ook gek is op statistieken. De app volgt welke oefeningen je wanneer hebt gedaan en houdt je planning en voortgang bij. De workouts zijn vooral gericht op krachttraining en bodybuilding. Ook starters kunnen gerust aan de slag dankzij gedetailleerde instructies. Hiermee kan iedereen in shape zijn straks op het strand!

workout

Buiten sporten

Ben jij meer op zoek naar een buitensport waarmee je weer fit wordt? Nu het vroeger én langer licht is, kun je ook denken aan

 • Hardlopen
  Ideaal, helemaal volgens je eigen planning. Het enige dat je nodig hebt, zijn een paar goede hardloopschoenen. En een goed schema, waarmee je rustig opbouwt. Ook hier zijn weer prachtige apps voor te vinden, zoals Runkeeper.
 • Wielrennen of mountainbiken
  Wielrennen is een goed alternatief als je van hardlopen knie- of enkelklachten krijgt. Met wielrennen train je je hele lichaam en ook je uithoudingsvermogen. Doe wel voor de veiligheid altijd een helm op met wielrennen.
  Fiets je liever door de bossen dan over het vlakke asfalt? Ga dan op zoek naar de speciale parcoursen waarop je met je mountainbike mag crossen. Ook hier geldt: doe altijd een helm op.
 • Wandelen
  Wandelen saai? Niet als je bedenkt dat slenteren gezonder is dan een uur intensief sporten. De onderzoekers ontdekten dat laagintensief, alledaags bewegen een veel positiever effect op risicofactoren voor suikerziekte en hart- en vaatziekten heeft dan één uur per dag sporten. Wel met de voorwaarde dat het calorieverbruik bij beide vormen ongeveer aan elkaar gelijk is.
 • Bootcamp
  Loop een willekeurig park in en je ziet ze al: groepjes trainende mensen. Bootcamp bestaat onder meer uit hardlopen, intervaltrainingen en fitnessoefeningen, en dat het liefst in de buitenlucht. Met de training bouw je conditie, kracht en souplesse op.

Houd je van een uitdaging? Doe burpees!

Burpees behoren tot de zogenaamde HIIT-training: High Intensity Interval Training. Doel van die training is dat je hartslag flink omhoog gaat. Omdat je tijdens een burpee je romp gebruikt om in evenwicht te blijven, is het ook een goede training voor je balans en coördinatie.
Voor de echte fanatiekelingen bestaat er een honderd dagen burpee challenge: 100 dagen achter elkaar doe je burpees, waarbij je elke dag één burpee meer doet dan de dag ervoor. Op de laatste dag doe je dus 100 burpees. In totaal heb je er dan 5.050 gedaan…

Lijkt je dit te veel van het goede? Misschien is deze 30 dagen buikspier challenge meer jouw ding.

Wat je ook kiest als workout: uiteindelijk draait alles om discipline. Genoeg bewegen zal een positief effect hebben op je gezondheid. Succes dus met doorzetten! En heb vooral ook veel plezier met wat je ook doet om fit te blijven.

Lees ook

Naar buiten!
Samen sporten
Geen tijd om te sporten?
Fietsend door nederland
Blijf bewegen bij dementie
Heb ik een gezond gewicht?
Afvallen tijdens het schoonmaken
Geocaching, het nieuwe schatzoeken
Blijf in topvorm met Strava en Runkeeper

Terug