Workouts voor een fitte zomer

De zomer komt er weer aan, tijd om te werken aan een summerproof-lijf. Heeft u geen zin om uren in de sportschool te zwoegen of veel geld te investeren in een duur sportschoolabonnement? Er zijn tegenwoordig tal van handige workout-apps verkrijgbaar voor op uw smartphone. Zo heeft u uw personal trainer altijd bij de hand. We verzamelden de beste gratis apps voor u. Dat is wat we doen.

Workout Trainer (Gratis, beschikbaar voor Android en iOS)

Met Workout Trainer krijgt u duizenden gratis workouts, voorzien van stap-voor-stap instructies door deskundige trainers. U kunt de app thuis gebruiken, maar ook bijvoorbeeld met gewichten in de sportschool. De app houdt uw voortgang bij en u kunt uw ervaringen delen met meer dan 20 miljoen andere gebruikers.

Nike + Training Club (Gratis, beschikbaar voor Android en iOS)

Deze training-app van Nike biedt workouts ontworpen door professionele atleten, trainers en zelfs beroemdheden. De oefeningen zijn gericht op kracht, uithoudingsvermogen en lenigheid. Daarnaast is er een lijstje met workouts die zich focussen op een bepaald deel van uw lichaam, zoals uw armen, billen of buik. Afhankelijk van hoeveel tijd u hebt en wat u wilt trainen, stelt de app een programma voor u samen dat tussen de 15 en 45 minuten duurt. Er zijn drie niveaus, dus het maakt niet uit of u een beginner bent of een ervaren sporter.

Workout Tracker Gym Log Exercise Trainer (Gratis, beschikbaar voor Android en iOS)

Deze app is ideaal voor wie een groot aanbod aan oefeningen zoekt en ook gek is op statistieken. De app volgt welke oefeningen u wanneer heeft gedaan en houdt uw planning en voortgang bij. De workouts zijn vooral gericht op krachttraining en bodybuilding. Ook starters kunnen gerust aan de slag dankzij gedetailleerde instructies. Hiermee is iedereen op het strand straks in shape!

workout

Buiten sporten

Bent u meer op zoek naar een buitensport waarmee u weer fit wordt? Nu het vroeger én langer licht is, kunt u ook denken aan:

 • Hardlopen
  Ideaal, helemaal volgens uw eigen planning. Het enige dat u nodig heeft, zijn een paar goede hardloopschoenen. En een goed schema, waarmee u rustig opbouwt. Ook hier zijn weer prachtige apps voor te vinden, zoals Runkeeper.
 • Wielrennen of mountainbiken
  Wielrennen is een goed alternatief als u van hardlopen knie- of enkelklachten krijgt. Met wielrennen traint u uw hele lichaam en ook uw uithoudingsvermogen. Doe wel voor de veiligheid altijd een helm op met wielrennen.
  Fietst u liever door de bossen dan over het vlakke asfalt? Ga dan op zoek naar de speciale parcoursen waarop u met uw mountainbike mag crossen. Ook hier geldt: doe altijd een helm op.
 • Wandelen
  Wandelen saai? Niet als u bedenkt dat slenteren gezonder is dan een uur intensief sporten. De onderzoekers ontdekten dat laagintensief, alledaags bewegen een veel positiever effect op risicofactoren voor suikerziekte en hart- en vaatziekten heeft dan één uur per dag sporten. Wel met de voorwaarde dat het calorieverbruik bij beide vormen ongeveer aan elkaar gelijk is.
 • Bootcamp
  Loop een willekeurig park in en u ziet ze al: groepjes trainende mensen. Bootcamp bestaat onder meer uit hardlopen, intervaltrainingen en fitnessoefeningen, en dat het liefst in de buitenlucht. Met de training bouwt u conditie, kracht en souplesse op.

Houdt u van een uitdaging? Doe burpees!

Burpees behoren tot de zogenaamde HIIT-training: High Intensity Interval Training. Het doel van die training is dat uw hartslag flink omhoog gaat. Omdat u tijdens een burpee uw romp gebruikt om in evenwicht te blijven, is het ook een goede training voor uw balans en coördinatie.

 

Voor de echte fanatiekelingen bestaat er een honderd dagen burpee challenge: 100 dagen achter elkaar doet u burpees, waarbij u elke dag één burpee meer doet dan de dag ervoor. Op de laatste dag doet u dus 100 burpees. In totaal heeft u er dan 5.050 gedaan…

Lijkt u dit te veel van het goede? Misschien is deze 30 dagen buikspier challenge meer uw ding.

Wat u ook kiest als workout: uiteindelijk draait alles om discipline. Genoeg bewegen zal een positief effect hebben op uw gezondheid. Succes dus met doorzetten! En heb vooral ook veel plezier met wat u ook doet om fit te blijven.

Lees ook

Naar buiten!
Samen sporten
Geen tijd om te sporten?
Fietsend door nederland
Blijf bewegen bij dementie
Heb ik een gezond gewicht?
Afvallen tijdens het schoonmaken
Geocaching, het nieuwe schatzoeken
Blijf in topvorm met Strava en Runkeeper

Terug