Niet sporten? Geen enkele smoes is een goed excuus

Sporten is populair. Kijk maar eens op een willekeurige dag hoeveel mensen hardlopen. Of wielrennen of mountainbiken. Of in het tenue van een sportclub onderweg zijn richting sportveld of –hal. We sporten massaal. En dat is maar goed ook, want beweging is goed voor onze gezondheid, ons humeur én ons zelfvertrouwen. En tóch vinden we elke keer weer een smoes om niet te gaan…

Ik heb geen tijd/ik heb het te druk
We hebben het allemaal druk. School, werk, gezin, sociaal leven… De druk ligt hoog. Maar juist daarom is sporten zo goed! We moeten ons kunnen ontspannen na een drukke dag. Of, als dat beter uitkomt, voorafgaand aan zo’n dag. Want sporten kan ook ’s ochtends vroeg. Een rondje rennen, een 7 minutes workout via een app op de telefoon: mogelijkheden genoeg. En van ’s ochtends sporten hebt u de hele dag plezier, want het zorgt voor een energiek gevoel en activeert de hersenen!

geen puf

Ik vind het te duur
Een sportschool abonnement of lidmaatschap van een sportclub kan best duur zijn ja. Al kunt u tegenwoordig al in een sportschool terecht voor twee tientjes per maand. Maar ook als die goedkope sportscholen niet bij u in de buurt liggen, zijn er genoeg alternatieven: 

 • Ga hardlopen. Investeer wel eenmalig in een paar goede schoenen, want hardlopen op slecht schoeisel is funest voor enkels en knieën.
 • Download een gratis app, zoals de 7-minutes-workout of Workout trainer van Skimble. Daarmee traint u gewoon thuis.
 • Leeft u van een minimum inkomen? Informeer dan bij de gemeente naar mogelijke bijdragen om te kunnen sporten.

Ik ben te moe
Als er íets moeilijk is als u moe bent, is het van de bank komen om te gaan sporten. Na een drukke dag of week verdient u het natuurlijk om een avond tv te kijken. Maar zeg eens eerlijk, bent u na zo’n avond minder moe? Neem van ons aan: als u tóch gaat sporten, eindigt u uw dag een stuk energieker. De hormonen die vrijkomen door intensief te bewegen zorgen voor een gelukkig en ontspannen gevoel. Klinkt dat niet beter dan een moe gevoel? Van die bank af dus, juíst als u moe bent!

Ik zie er niet uit
En, verandert dat door thuis te blijven? Sporten is goed voor het zelfvertrouwen, omdat we er beter (strakker, fitter) uit gaan zien. En omdat we ons beter gaan voelen (energieker, meer ontspannen). En dat zie je ook weer aan de buitenkant. En dat levert complimenten op. Dus neem het heft in eigen handen en zorg ervoor dat u weer met plezier in een spiegel kijkt!

Ik ben er niet goed in
Niet iedereen is handig met een bal, of in bewegen op muziek, of in schaatsen. En dat hoeft ook niet. Er zijn genoeg alternatieven. Ga zwemmen: baantjes trekken kan iedereen. Krachttraining in een sportschool is ook niet heel moeilijk. Rennen en fietsen kunnen we ook vrijwel allemaal. Kortom: ga op zoek naar iets dat u wél kunt!

Ik heb ergens pijn
Dan kan het juist goed zijn om te bewegen. Een blessure moet u natuurlijk niet forceren en sporten bij lichamelijke klachten moet altijd in overleg met een arts, maar weet dat juist veel klachten ontstaan door te weinig bewegen en te veel in een houding te zitten (aan de computer). Door regelmatig te sporten, wordt uw lichaam sterker en nemen bijvoorbeeld rug- en schouderklachten af.

Ik heb er een hekel aan
Snappen we. Maar waarschijnlijk geldt dat ook voor het huishouden. En toch doet u de was en stofzuigt u uw huis. Omdat het anders vervuilt. En dat geldt ook voor uw lichaam. Sporten en bewegen zijn nodig voor het onderhoud, om te zorgen dat ons lijf in goede conditie blijft. U doet uzelf tekort door niet te sporten. U hoeft het niet leuk te vinden: het is pure noodzaak!

Ik heb geen conditie
En, hoe komt dat? Met alleen een paar keer per dag de trap op en af, of met alleen op en neer lopen naar toilet en koffieautomaat op werk, verbetert uw conditie niet. Daarvoor moet u toch echt intensief bewegen, een paar keer per week.

Nog niet voldoende gemotiveerd? Hang dan dit lijstje op de koelkast, en bedenk wat het u zou opleveren als u tóch ging sporten vandaag:

 • Ik voel me gelukkiger.
 • Het verdrijft stress.
 • Ik bescherm mijn lichaam tegen ziektes en aandoeningen.
 • Ik zie er beter uit.
 • Ik voel me fit en gezond.

En hang dit ernaast:

 • Ik hoef er niet geweldig uit te zien.
 • Ik hoef niet perfect te sporten.
 • Ik hoef er niet veel tijd voor uit te trekken.
 • Ik kan beter regelmatig een halfuur sporten dan anderhalf uur te trainen in 1 keer.
 • Mijn lijf is ontworpen om te bewegen. Ik zorg slecht voor mezelf door niet te sporten.

Lees ook

Naar buiten!
Samen sporten
Fietsend door nederland
Blijf bewegen bij dementie
Heb ik een gezond gewicht?
Workouts voor een fitte zomer
Afvallen tijdens het schoonmaken
Geocaching, het nieuwe schatzoeken
Blijf in topvorm met Strava en Runkeeper

Terug