Alcoholverslaving vergoeding

Bij een alcoholverslaving is het belangrijk dat u hulp zoekt. Uw huisarts kan u eventueel doorverwijzen naar een psycholoog. Daarnaast kunt u ook een app downloaden die u kan ondersteunen bij het stoppen met drinken. De meeste mogelijkheden worden geheel vergoed vanuit de zorgverzekering.

Hoe herkent u een alcoholverslaving?

Af en toe een glas alcohol is helemaal niet erg. Wanneer iemand echter regelmatig lichamelijke, psychische of sociale klachten krijgt door alcoholgebruik, kan dit ontstaan door alcoholverslaving. Iemand die verslaafd is aan alcohol kan niet meer zonder alcohol. In Nederland zijn ongeveer een half miljoen mensen alcoholist.

Een alcoholverslaving wordt vaak door vrienden of familie herkend. Conflicten op het werk, op school of thuis zijn signalen, maar ook regelmatig ziekteverzuim, slaapstoornissen, agressie, woede, verminderde eetlust en depressie kunnen tekenen zijn van een alcoholprobleem. Vaak ruiken alcoholisten ook naar alcohol en verwaarlozen ze zichzelf door slechte persoonlijke hygiëne.

Welke zorg wordt vergoed?

Een alcoholverslaving wordt vaak ontkend door de persoon met het alcoholprobleem. Het is daarom belangrijk dat familie en vrienden de verslaving herkennen en de persoon overtuigen om hulp te zoeken. Iemand moet namelijk zelf hulp willen accepteren voordat hij of zij geholpen kan worden.

De eerste stap bij een alcoholverslaving is de huisarts. De afspraak bij uw huisarts krijgt u volledig vergoed vanuit uw basisverzekering, zonder eigen risico. Uw huisarts stuurt u mogelijk door naar een psycholoog of psychiater. Psychologische zorg wordt ook geheel vergoed door de basisverzekering wanneer u kiest voor een psycholoog waar VGZ een contract mee heeft, maar hierop is wel het eigen risico van toepassing.

App om alcoholverslaving aan te pakken

Al langere tijd wordt er gebruik gemaakt van online programma’s die mensen met een alcoholverslaving helpen. Echter is de stap om op een moeilijk moment achter de computer te gaan zitten te groot. Een app op de smartphone blijkt veel effectiever te zijn omdat u deze altijd bij de hand heeft. De app ‘Alcohol in de Hand’ is ontwikkeld door vijf verslavingszorginstellingen.

De app is 24 uur per dag beschikbaar, in tegenstelling tot een behandelaar. Hierdoor is de app ook goed te gebruiken in combinatie met een behandeling bij de psycholoog om te stoppen met drinken. Wanneer u trek krijgt in alcohol, geeft de app u advies over wat u het beste kunt doen om afleiding te zoeken. De app motiveert en geeft handvatten.

Een goedkope VGZ zorgverzekering

Bij VGZ bent u uitstekend verzekerd, ook voor zorg bij een alcoholverslaving. UnitedConsumers biedt u 10% korting op uw VGZ zorgverzekering of een scherpe premie op uw Bewuzt zorgverzekering. Hierdoor bespaart u iedere maand simpelweg op uw vaste lasten. U kunt dit bedrag sparen of besteden aan bijvoorbeeld een weekend weg. Meld u direct aan. Geen gedoe, wel het voordeel.

Bereken uw voordeel