Depressie: welke hulp wordt vergoed?

Wanneer u last heeft van een depressie, is het belangrijk dat u professionele hulp krijgt. Dit kan ernstigere klachten voorkomen. Er zijn verschillende behandelingen tegen een depressie en deze kunnen vergoed worden door de zorgverzekering.

Wat is een depressie?

Een depressie valt onder de stemmingsstoornissen. Wanneer iemand een depressie heeft, voelt men zich gedurende een langere periode somber en lusteloos en kan deze persoon nergens meer interesse in tonen of van genieten. Een persoon met een depressie kan tussendoor zich ook beter voelen, maar men valt dan telkens toch weer terug in sombere gevoelens.

Vergoeding van hulp bij een depressie

Wanneer u depressief bent is het belangrijk dat u op tijd hulp zoekt. U gaat dan als eerste naar uw huisarts. De huisarts beoordeelt uw klachten en stuurt u mogelijk eerst door naar de GGZ praktijkondersteuner van uw huisarts. Deze zorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering en hierop is geen eigen risico van toepassing.

Wanneer de huisarts of de GGZ praktijkondersteuner van uw huisarts merkt dat de klachten overgaan in een psychische stoornis, wordt u doorverwezen naar de psycholoog. Dit wordt ook vergoed vanuit uw basisverzekering, echter is hierop wel het eigen risico van toepassing. Voor de vergoeding hiervan heeft u een verwijsbrief nodig.

U kunt ook zelf aan de slag met uw depressie klachten. VGZ heeft een mindfulness coach app ontwikkeld die door iedereen gratis te downloaden is. Mindfulness combineert de wetenschap, medische kennis en psychologie met meditatie en yoga. Mindfulness leert u te leven in het hier-en-nu, beter en vaker te ontspannen en tot rust te komen.

U kunt ook een MBCT of MBSR mindfulness training volgen. Dit zijn trainingen van acht weken met een wekelijkse bijeenkomst. Vanuit alle VGZ aanvullende verzekeringen krijgt u een budget per kalenderjaar voor deze twee trainingen. Hiervoor heeft u wel een verwijsbrief nodig van uw huisarts.

Gecontracteerde zorgverlener

Voor een volledige vergoeding is het belangrijk dat u naar een psycholoog gaat waar VGZ een contract mee heeft. VGZ heeft met veel praktijken contracten dus er is er altijd één bij u in de buurt. Wilt u een mindfulness training volgen, dan is het belangrijk dat uw trainer is aangesloten bij de VMBN voor een volledige vergoeding.

Een goedkope zorgverzekering

Wilt u verzekerd zijn van de beste zorg tegen een lage prijs? Meld u dan direct aan bij het UnitedConsumers ZorgCollectief. U krijgt dan 10% korting op de reguliere VGZ zorgverzekering of een scherpe premie op de Bewuzt zorgverzekering. Zo houdt u eenvoudig elke maand geld over, wat een mooi extraatje is om te sparen of om wat leuks mee te doen. Geen gedoe, wel het voordeel.

Bereken uw voordeel