Inentingen vergoed

Na de geboorte van uw kind krijgt u een oproep voor het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Dit programma beschermt kinderen in Nederland tegen twaalf ernstige infectieziekten. Vroeger waren deze infectieziekten vaak doodsoorzaak bij kinderen. Dankzij vaccinaties komen deze infectieziekten niet of nauwelijks meer voor in Nederland. Deze inentingen zijn gratis, er wordt dus geen aanspraak gemaakt op de zorgverzekering.

Vaccinaties kinderen
In totaal worden kinderen ingeënt tegen twaalf ziektes. Er zijn verschillende inentingen voor verschillende ziektes. Inentingen in de eerste fase, voor kinderen tot vier jaar, worden gegeven op het consultatiebureau. De inentingen voor de oudere kinderen worden gegeven bij de GGD of het Centrum voor Jeugd en Gezin.

0 maanden:      Hepatitus B
2, 3, 4 en 11 maanden:    DKTP, Hib-ziekten, Hepatitus B en Pneumokokken
14 maanden:     MBR en Meningokokken C
4 jaar:        DKTP
9 jaar:   DTP en MBR
13 jaar:         Baarmoederhalskanker

Alle jonge kinderen krijgen bovenstaande vaccinaties aangeboden, ongeacht welke basiszorgverzekering zij hebben.

Bijwerkingen inentingen
Inentingen kunnen bijwerkingen hebben. De geprikte arm kan wat pijnlijk en stijf aanvoelen en baby’s kunnen wat onrustig slapen. Als de klachten langer dan twee dagen duren, is het aan te raden een bezoek te brengen aan de huisarts. Inentingen zijn niet verplicht maar worden wel sterk aangeraden.

Lees ook:
Acnebehandeling
Prenatale chirugie
Alles over vergoedingen
Afvallen met de zorgverzekering
EHBO cursus over baby's en kinderen