Miskraam: welke zorg vergoedt de zorgverzekering?

Een miskraam is een ingrijpende gebeurtenis waarbij de zwangerschap spontaan wordt afgebroken. Rondom een miskraam heeft u zorg nodig en uiteraard wordt deze zorg vergoed door uw zorgverzekering.

Wat is een miskraam?

Bij een miskraam wordt de zwangerschap spontaan afgebroken voor de eerste 16 tot 20 weken (respectievelijk door Nederland en de Wereldgezondheidsorganisatie bepaald). Wordt de zwangerschap afgebroken na de eerste 20 weken, dan is er geen sprake van een miskraam maar van een doodgeboren baby.

Een miskraam begint vaak met bloedverlies tijdens de zwangerschap. Dit bloedverlies tijdens uw zwangerschap kan ook door andere redenen komen. Laat u dus altijd controleren door uw huisarts of verloskundige. Wanneer het bloedverlies tijdens de zwangerschap erger wordt en samengaat met pijn die op menstruatie pijn lijkt, dan is de kans groot dat dit binnen twee weken tot een miskraam lijdt, waarbij het vruchtje wordt afgestoten. Meestal is de miskraam een gevolg van een afwijking van het vruchtje.

Een miskraam is een natuurlijke gebeurtenis, maar voor veel vrouwen erg ingrijpend. Ongeveer één op de tien zwangerschappen eindigt met een miskraam.

Vergoeding van zorg rondom een miskraam

Neem contact op met uw huisarts wanneer u bloedverlies heeft tijdens uw zwangerschap. De huisarts zal dan controleren wat er aan de hand is. In het geval van een miskraam is de miskraam voorbij als het bloedverlies gestopt is. Heeft u nog wel bloedverlies, dan is een echo-onderzoek nodig door de gynaecoloog. Uw huisarts zal u dan doorverwijzen.

Huisarts en verloskundige zorg

Deze zorg wordt ten alle tijden vergoed door de basisverzekering. Uw huisarts wordt vergoed vanuit de basisverzekering zonder eigen risico. Wordt u doorgestuurd naar de verloskundige of gynaecoloog, dan wordt dit ook vergoed vanuit de basisverzekering. Voor verloskundige zorg betaalt u geen eigen risico, voor onderzoek zoals bloedonderzoek wel.

Psychologische zorg

Een miskraam is ingrijpend en kan leiden tot psychische klachten. Wanneer u niet lekker in uw vel zit gaat u naar uw huisarts. Uw huisarts zal u eventueel doorverwijzen naar een psycholoog. Ook deze zorg na een miskraam wordt vergoed door de basisverzekering. Hierop is wel het eigen risico van toepassing.

Goedkope zorgverzekering

Het UnitedConsumers ZorgCollectief biedt u korting op uw VGZ zorgverzekering of een scherpe premie op uw Bewuzt zorgverzekering. Zo bent u uitstekend verzekerd bij VGZ en krijgt u iedere maand 10% premievoordeel. Meld u direct aan en houd meer geld over om aan leukere dingen te besteden. Geen gedoe, wel het voordeel.

Bereken uw premievoordeel

Lees ook

IUI
IVF
Adoptie
Abortus