Ondergewicht: vergoeding van behandelingen

Ondergewicht kan een risico zijn voor uw gezondheid. Het is daarom belangrijk om op een gezond gewicht te komen wanneer u ondergewicht heeft. Er zijn diverse behandelingen tegen ondergewicht die vergoed worden vanuit de zorgverzekering.

Wat is ondergewicht?

Bij ondergewicht weegt u te weinig. Dit wil zeggen dat uw gewicht ten opzichte van uw lengte te laag is voor een goede gezondheid. Dit wordt berekend met de Body Mass Index (BMI).

Berekening van uw BMI: gewicht / (lengte x lengte)

Wat zegt de hoogte van het BMI?

  • BMI van 18,5 of lager: ondergewicht
  • BMI tussen 18,5 en 25: gezond gewicht
  • BMI van 25 of hoger: overgewicht of obesitas

Ondergewicht gevolgen

De gevolgen van ondergewicht kunnen groot zijn. Er is een verhoogde kans op bontontkalking en verminderde werking van spieren, lever, nieren, hart en zenuwweefsel. Uiteindelijk kunnen alle organen worden aangetast en kan ondergewicht dodelijk zijn.

Vergoedingen om ondergewicht te voorkomen en te behandelen

Bij ondergewicht is het belangrijk om op een gezonde manier aan te komen. Wanneer u in korte tijd veel afvalt is het raadzaam om naar de huisarts te gaan. Deze zorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering, zonder eigen risico. De huisarts doet onderzoek naar de oorzaak van het ondergewicht en bepaalt aan de hand daarvan welke zorg u nodig heeft om gezond aan te komen.

Dieetadvies bij ondergewicht

Leidt uw ondergewicht tot medische of psychische klachten, dan wordt dieetadvies vanuit de basisverzekering vergoed. U heeft recht op drie uur dieetadvies per kalenderjaar. Deze uren krijgt u volledig vergoed wanneer u voor een diëtiste kiest waar VGZ of Bewuzt een contract mee heeft. Op deze zorg is het eigen risico van toepassing. Een aantal aanvullende verzekeringen vergoeden extra uren dieetadvies van een diëtiste.

Psycholoog bij een psychische oorzaak

Wanneer ondergewicht een psychische oorzaak heeft, is de kans groot dat uw huisarts of diëtiste u doorstuurt naar een psycholoog. Psychische zorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering. U krijgt een volledige vergoeding wanneer u naar een psycholoog gaat waar VGZ of Bewuzt een contract mee heeft. Hierop is wel het eigen risico van toepassing.

Gewichtsconsulent bij ondergewicht

Vindt u uzelf te weinig wegen, maar leidt het niet direct tot medische of psychische klachten? U kunt dan ook naar de gewichtsconsulent. Bij elke VGZ aanvullende verzekering heeft u een budget voor preventie per kalenderjaar. U kunt dit budget onder andere besteden aan de gewichtsconsulent. U krijgt een vergoeding tot het maximale budget en hierop is geen eigen risico van toepassing. Wel is het belangrijk dat u naar een gewichtsconsulent gaat die aangesloten is bij de BGN. De Bewuzt zorgverzekering heeft geen aanvullende optie voor deze vergoeding.

Wilt u advies over welke VGZ of Bewuzt aanvullende verzekering bij u past of wilt u meer weten rondom zorg bij ondergewicht? Neem dan contact op via zorg@unitedconsumers.com of via 040 235 05 60. U krijgt direct iemand te spreken die uw zorgbehoeftes met u doorneemt en u voorziet van gratis advies. Dat is wat we doen.

Goedkope zorgverzekering

VGZ biedt u uitstekende zorg bij ondergewicht en bij andere zorgbehoeftes. Het UnitedConsumers ZorgCollectief geeft u 10% korting op de VGZ zorgverzekering of een voordelige premie op de Bewuzt zorgverzekering. Meld u gratis aan en ontdek hoe makkelijk het is om iedere maand minder te betalen voor uw zorgverzekering. Dit geld dat u bespaart kunt u bijvoorbeeld besteden aan een weekendje weg!

Meld u direct aan